Försökte köpa sex av 17-åring - döms till slut

Med pengar i handen försökte den berusade 58-årige mannen upprepade gånger tjata sig till sex av en ung kvinna, trots att hon sa nej.Fallet gick hela vägen till Högsta domstolen, som fällde honom.Jag tycker att det har gjorts en korrekt bedömning, säger riksåklagare Anders Perklev.

ANNONS
|

Det var i oktober 2013 som den äldre mannen upprepade gånger bad en 17-årig flicka om att få köpa sex. Flickan ringde då efter polis som kom till platsen och kunde gripa mannen. I den efterföljande rättegången valde tingsrätten att fria mannen då ord stod mot ord och det inte utom rimligt tvivel kunde fastslås att 58-åringen hade begått gärningen.

LÄS MER: Ofredade 17-åring - slipper straff

Fallet överklagades till hovrätten, men även där blev mannen friad. De ansåg visserligen att 58-åringen gjort sig skyldig till brott, men inte för sexuellt ofredande som han stod åtalad för utan för försök till köp av sexuell handling av barn. Men rubriceringen fanns inte med i åtalet och mannen kunde därför inte dömas.

ANNONS

LÄS MER: RÅ överklagar sexofredande av 17-åring

Nu har fallet varit uppe i Högsta domstolen, som går emot hovrättens bedömning. Mot den 58-åriga mannens nekande döms mannen därför till böter för sexuellt ofredande. Totalt ska mannen betala 60 dagsböter á 50 kronor, där 20 av dagsböterna anses betalda genom den tid mannen suttit anhållen.

- Det här är precis som vi hade yrkat i Högsta domstolen, så jag tycker naturligtvis att det har gjorts en korrekt bedömning, säger riksåklagare Anders Perklev.

Han fortsätter:

- Skälet till vår överklagan var att hovrätten hade konstaterat att den tilltalade begått ett brott som inte täcktes i stämningsansökan. Konsekvensen blev att hovrätten frikände, men vi menar att det inte var någon korrekt slutsats. I stället skulle han ha åtalats i enlighet med den beskrivning åklagaren lämnat.

Mannens advokat Ingemar Nyman har inte talats vid med sin klient på en lång tid.

- Jag tror inte att han finns i Sverige längre. Det var länge sedan vi hade kontakt, jag har haft en del mål sedan dess, säger han.

ANNONS