Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/10

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Försöket på Tredje Långgatan permanentas

Nu är det dags för cyklister och gångtrafikkanter att samsas om Tredje Långgatan - varje sommar. Gatan blir gågata igen från andra maj till sista september. Försöket som pågått de senaste somrarna blir nu permanent.

På tisdagen förvandlades Tredje Långgatan till en gågata igen för sommaren. Försöket som testats under två somrar blir nu permanent, detta efter ett beslut i höstas av trafiknämnden. 
– Vi har gjort försök under 2015 och 2016 med en tillfällig gågata, och följt upp med undersökningar från besökare, boende och verksamma på gatan. Den visar ett stöd för gågatan, säger Hanna Kuschel, projektledare på trafikkontoret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ingen motortrafik

Regleringen till gågata innebär att all motorfordonstrafik är förbjuden, med några undantag. Det gäller leveranser eller transporter med ärende till adress på gatan. 
– Tredje Långgatan är ett naturligt stråk från Haga till Masthugget, med en gågata förstärker vi det.
Har det funnits några negativa röster?
– Det har varit mycket angående parkeringen från de boende, och att det blivit mer buller från restaurangverksamheter. Det har även varit synpunkter på att folk kör där ändå. Vi har då bland annat jobbar med möbleringen, så det tydligt visar att man inte får köra där, säger Hanna Kuschel.
– Cyklisterna måste hålla gångfart, du får inte köra igenom i hög hastighet. Utan det är de gåendes villkor som gäller, för alla skall samsas om gatan.

Det positiva överväger

Hazel Irving har haft sin frisörsalong på Tredje Långgatan i 21 år och sett gatan förändras. Hon är mycket positiv till att gatan blir en gågata sommartid. Gatan får mer liv och rörelse, mindre bilar. Men hon ser också de negativa sidorna. Att det blir konflikter mellan bilar och gångtrafikanter. Hon tänker att de kanske kan lösas med farthinder.
– Det blir väldigt skräpigt med tuggummi, fimpar och ölburkar på gatan. Vi får städa utanför vår salong dagligen, men det positiva överväger det negativa, säger Hazel Irving.

Fantastiskt

Jennina Berg jobbar som hudterapeut på Tredje Långgatan och hon tycker det är fantastiskt att gatan blir gågata under sommaren. Hon tycker det blir mysigare och bättre flöde med folk.
– Det blir mer liv och rörelse. Det är roligare med folk än bilar. Jag tycker inte det finns något negativt, säger hon.

Lunchkompisar

I solen sitter Ulrika Svärdegård och Marie-Louise Trhulj-Andersson, de har precis avslutat sin lunch, de brukar äta i området. Båda tycker det är en bra idé med gågatan.
– De borde göra fler gator till gågator i stan, säger Marie-Lousie Trhulj-Andersson.
– Det är skönt med lite vägar utan bilar och det är bra att kunna sitta på en uteservering och kunna prata utan att störas av bilar, säger Ulrika Svärdegård.

Daglig promenad

Henrik Svensson bor i Haga och promenerar på Tredje Långgatan varje dag berättar han. Han tycker det är jättebra att gågatan blir permanent under sommaren. Han vill förändra den ännu mer till en riktig gågata som på Haga Nygatan med kullerstenar. Det negativa tycker han att det ändå kör bilar på gatan.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.