Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försök till grov mordbrand på SVT

En man har under morgonen slagit sönder en ruta, så att larmet gick till SVT i Göteborg. När polisen kom till platsen låg mannen på marken, tillsammans med en brännbar vätska och ett verktyg.
— När vi talade med honom sa han att hans avsikt var att sätta eld på byggnaden, men vi vet inte varför, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Klockan 04.58 under natten till fredag larmades polisen av ett vaktbolag, efter att en man hade slagit sönder en ruta till Kanalhuset på Lindholmen.

— Larmet hade gått när han slog sönder rutan. När vi kom till platsen låg mannen på marken, med en brännbar vätska och ett verktyg, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Hade avsikt att sätta eld på byggnaden

I samband med att mannen hittades upptäcktes det även att han hade skadat sina händer i samband med att han slog sönder rutan.

— När vi talade med honom sa han att hans avsikt var att sätta eld på byggnaden, men vi vet inte varför, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Mannen greps av polis och fördes till sjukhus för sina skador på armarna.

Han misstänks nu för försök till grov mordbrand.

"Ligger i polisens händer"

Kanalhuset i Göteborg har sedan ett par år tillbaka statusen skyddsobjekt, vilket innebär att de har rätt att avvisa folk från huset utan att det finns en brottsmisstanke om dem. Om det skulle uppstå en akut hotfull situation har de också rätt att ta in skyddsvakter som har mer befogenheter än vanlig vaktpersonal.

— Vi kommenterar inte säkerhetsfrågor, det här ligger i polisens händer nu, säger Hanna Dowling, chef vid Företagskommunikation.

Under fredagseftermiddagen meddelar polisen att den misstänkte mannen har anhållits, misstänkt för försök till grov mordbrand.

Om skyddsobjekt

Lagen innehåller regler om skydd mot sabotage, terroristbrott, spioneri, grovt rån och skydd för allmänheten mot skada som kan uppkomma till följd av militär verksamhet. Skyddslagen ger rättsliga förutsättningar för ett förstärkt skydd för vissa byggnader, anläggningar, områden samt militära fartyg och luftfartyg, dessa kallas för skyddsobjekt.

Källa: Länsstyrelsen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.