Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I samband med att somrarna blir varmare och längre ökar pollenhalterna.  Bild: JESSICA GOW / TT
I samband med att somrarna blir varmare och längre ökar pollenhalterna. Bild: JESSICA GOW / TT

Försäljning av receptfri pollenmedicin ökar

De senaste åtta åren har försäljningen av receptfria läkemedel mot pollenallergi nästan fördubblats, enligt E-hälsomyndigheten. Mer pollen och fler allergiker som äter medicin tros vara orsaken.
– Man är bättre på att behandla sig, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på apoteket Hjärtat.

Det är försäljningen av de två vanligaste receptfria läkemedelstyperna mot pollenallergi, antihistaminer och kortikosteroider, som ökat kraftigt i försäljning mellan 2010 och 2018. Det visar siffror från E-hälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

I Västra Götaland köptes över 25 dygnsdoser pollenmedicin per tusen invånare under 2018, jämfört med drygt 15 dygnsdoser 2010. Rikssnittet ligger på 27 dygnsdoser per tusen invånare, samtidigt som mest pollenmedicin per invånare inhandlas i Stockholms län.

Antalet pollenallergiker har ökat stadigt sedan mitten av 90-talet, enligt Annika Svedberg, chefsapotekare på Apoteket Hjärtat. Orsaken tros vara att man i dag lever mer hygieniskt och att immunförsvaret då riktar in sig mot andra allergener. Men halterna av pollen har också ökat de senaste åren.

– De senaste årens ökning av pollenallergi tror man hänger ihop med att vi har fått varmare somrar som gett mer pollen, framförallt gräs- och björkpollen kommer i högre halter och längre perioder, säger Annika Svedberg.

LÄS MER: Så förbereder du dig inför en tuff pollensäsong

Fler äter medicin

Men förutom ökade pollenhalter verkar många människor ha blivit mer medvetna och bättre på att behandla sina symptom i tid.

– Tidigare har man lidit sig genom pollensäsongen och tänkt att äsch, det är bara den korta tiden. Man kanske har testat något läkemedel och tyckt att det inte funkat för att man inte använt det tillräckligt lång tid. Nu är många bättre på att behandla sig, säger Annika Svedberg.

Många fler allergimediciner har också blivit receptfria de senaste tio åren, vilket har ökat utbudet och tillgängligheten för allergiker och gjort det lättare att hitta en medicin som inte ger några biverkningar.

– Förhoppningsvis har vi på apoteken också blivit bättre på att ge rådgivning, i många fall krävs det flera olika mediciner.

Mer pollen i framtiden

Som en följd till den varma sommaren 2018 väntas pollensäsongen 2019 bli den värsta på länge.

– Det kan bli ett av de värsta på 45 år, senast det var ett "monsterutbrott" var för 25 år sedan, har Åslög Dahl, forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, tidigare sagt till GP.

Annika Svedberg tror att försäljningen av pollenmedicin kommer fortsätta öka i framtiden.

– Det hänger lite ihop med klimatförändringarna, får vi längre och varmare somrar så kommer det fortsätta öka, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.