Försäkringskassan i Göteborg utreds – efter larm om stress

Anställda på Försäkringskassan i Göteborg arbetar under hög stress och tung arbetsbörda, larmar facket. Efter att Arbetsmiljöverket genomfört en inspektion på arbetsplatsen kan de nu ställa krav på åtgärder – och Försäkringskassan kan då riskera att få betala vite.

ANNONS

Arbetsmiljöverket utreder just nu ett ärende på Försäkringskassans servicekontor i Göteborg. Enligt facket ska de runt 100 anställda på kontoret arbeta under en orimligt hög arbetsbelastning. Situationen handlar bland annat om bristande resurser och en otydlig prioriteringsordning, vilket skapat mycket stress, som i sin tur lett till en hög personalomsättning.

– Givetvis ser vi att en av anledningarna till att folk flyttar på sig är att man inte pallar med situationen. Det finns en uppgivenhet hos personalen, man tappar tron på arbetsgivaren när kollegor går in i väggen. Det är en farlig uppgivenhet, man måste själv signalera att det här fungerar inte för oss, säger Jonas Bengtsson, som är fackligt ombud för ST på arbetsplatsen.

ANNONS

Efter att ett fackligt skyddsombud larmat Arbetsmiljöverket i höstas gjordes en inspektion på arbetsplatsen i vintras.

Nu överväger Arbetsmiljöverket att kräva åtgärder från Försäkringskassan. I samband med det kan Försäkringskassan även bli skyldiga att betala ett vite – om inte de föreslagna kraven uppfylls.

Inga nya problem

Jonas Bengtsson beskriver Arbetsmiljöverkets agerande som ett kvitto på att facket tolkat lagstiftningen rätt.

– Vi vill se att arbetsgivaren kommer med konkreta åtgärder. Vi har en arbetsbelastning som är på tok för hög. Det handlar om att utföra minimikraven när det kommer till arbetsmiljölagen, det är rimligt när det gäller en statlig myndighet.

Samtidigt förklarar Jonas Bengtsson att problemen med arbetsmiljön inte är något nytt. Tvärtom menar han att de anställda har varit vana vid ett högt tryck, men att arbetsbelastningen ökat ytterligare de senaste åren.

– Vi har otydliga uppdrag och otydliga direktiv, personalen upplever aldrig att de gör ett bra jobb. Hur ska vi hantera arbetet när resurserna inte räcker till? Nu måste arbetsgivaren agera, de måste göra något nu.

Får komma med synpunkter innan beslut

I en kommentar till GP skriver Ann Larsson, områdeschef på Försäkringskassan, att de vidtagit åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

"Vi har tagit emot underrättelsen och vi har en tid på oss nu att besvara de frågor som Arbetsmiljöverket efterfrågar. Det är en fråga som är viktig för oss och som vi tar på stort allvar, vi arbetar med arbetsmiljöfrågan dagligen. Vi har vidtagit åtgärder och kommer fortsätta arbetet med fortsatta åtgärder som en del i det dagliga arbetet för att ha en god arbetsmiljö", säger Ann Larsson.

ANNONS

Försäkringskassan har möjlighet att yttra sig i ärendet fram till den 12 juni. Fram tills dess kan de komma med synpunkter, innan Arbetsmiljöverket fattar ett beslut i frågan.

– Det skulle kunna vara uppenbara felaktigheter som vi tagit upp eller synpunkter på kraven vi har, det är fritt fram att ha synpunkter på allt vi har skrivit, förklarar Henrik Larsson vid Arbetsmiljöverket.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS