Förre polismästaren delar inte krogsamordnarens syn

ANNONS
|

- Bo Källvik är en klok och eftertänksam polis, men i det underlag jag hade kunde man se ett samband mellan öppettiderna på krogen och ordningssituationen på Avenyn, säger Lars Klevensparr, som numer är förbundsdirektör för Räddningstjänsten Storgöteborg.

Lars Klevensparr var polismästare i Göteborg när han skrev det brev till kommunstyrelsen som blev startskottet på debatten om öppettiderna på krogen. Vid den tidpunkten hade han återvänt till Göteborg efter att ha jobbat en tid inom ett annat polisdistrikt, och blev förvånad över de många 05-tillstånd som Social resursnämnd hade utfärdat. Särskilt som alkohollagen bara medger serveringstillstånd fram till 01.

ANNONS

- Krogarna kan ansöka om utökat serveringstillstånd och i många fall har det beviljats till 03. Jag kan förstå att krögarna vill ha öppet ännu längre, eftersom de tjänar mer pengar då, men att ge dispens till 05 är långt ifrån självklart, säger Lars Klevensparr.

2010 var ordningssituationen på Avenyn betydligt värre än den är i dag. Antalet anmälda våldsbrott var fler och poliserna på fältet vittnade om stora problem. Kravet på minskade öppettider baserades på en samlad polisiär bedömning, förklarar Lars Klevensparr, underbygd av polisens egen statistik och resultat från liknande försök i Norge och Australien att begränsa öppettiderna på krogen. Samtidigt betonar han att det inte är något självändamål för polisen att krogarna stänger tidigt.

- Ur polisens synvinkel kan man i princip servera alkohol dygnet runt om ordningssituation är acceptabel. Sen kan det naturligtvis finnas invändningar till det ur folkhälsosynpunkt, men det är inte vårt ansvar.

När Lars Klevensparr ser tillbaka på den snart tre år långa diskussionen om öppettiderna på krogen, tycker han att den många gånger har framställts som väl polariserad – med polisen, honom själv och de styrande politikerna i ena ringhörnan, och krögarna och oppositionen i den andra. Ändå tycker han att den i slutändan har lett fram till något bra.

ANNONS

- Avenyn höll på att få dåligt rykte och något var tvunget göras. Nu har krögare, poliser och Staden gått samman och genomfört gemensamma insatser för att skapa en bättre miljö. Det verkar ha gett resultat.

ANNONS