Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Förlossningsvården får mer pengar

Sahlgrenska sjukhuset får närmare 29 av de drygt 60 miljoner som regionen fått i statsbidrag för att förbättra förlossningsvården.

Förra året beslöt riksdagen att satsa 720 miljoner kronor under 2015–16 för att förbättra förlossningsvården och stärka kvinnors hälsa. På onsdagen blev det klart hur Västra Götaland ska fördela sin del, 63,7 miljoner kronor, mellan sjukhusen för 2016. Fördelningen görs utifrån antal förlossningar per sjukhus och år vilket gav SU:s kvinnoklinik 28,7 miljoner.
Medlen är i första hand tänkta att användas för att förstärka bemanningen inom förlossningsvården, något som SU tänker göra, men man ”vill även öka tillgängligheten för den nyblivna familjen genom att inrätta tre satellitmottagningar i primärvården. Dessa skall bemannas av barnmorskor med god kunskap om amning under första levnadsveckan.”

Sahlgrenska kan, enligt verksamhetschefen för kvinnosjukvården Lotta Wassén, i nuläget inte ge någon exakt bild av hur många fler personer som hamna var.
Ute i verksamheten finns dock en oro att pengarna inte ska märkas. I mars uttryckte Marita Tenggren på Vårdförbundet en oro för att statsbidraget för 2016 ska gå samma väg som det gjorde 2015, ”att täcka underskottet i en underfinansierad verksamhet”.
Då gick det mesta av bidraget, 16,5 miljoner kronor, till att täcka underskott i personalbudgeten.

Jonas Andersson (L), ordförande hälso- och sjukvårdsstyrelsen tycker inte att man kan jämföra 2016 med förra året, eftersom pengarna då kom så sent att det inte fanns tid för någon ordentlig planering.
– Men pengarna 2016 ska inte gå in i några svarta hål. Regionen ska göra en uppföljning av hur sjukhusen använder de här pengarna där man ska se till att de verkligen har gått till att förstärka verksamheten – ända längst ut i organisationen.

Exakt hur är upp till varje sjukhus, men Jonas Andersson säger att det kan handla om ”fler händer, löneglidning eller andra delar där man ser att det behöver göras något”.
– Även om de 30 miljoner SU får kan kännas futtigt i sjukhusets mångmiljardbudget är det ändå runt 3000 extra per förlossning eller motsvarande 40-tal barnmorsketjänster.

Regeringen har planer på att, under förutsättning att riksdagen avsätter medel, fördela ytterligare 400 miljoner kronor årligen mellan landstingen under perioden 2017 – 2019.

Vad händer efter det?
– Om jag ska gissa något, så kommer de här pengarna då att gå från ”projekt” till ”löpande verksamhet”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.