Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Förklaringen: Därför vaknade göteborgarna av högt tjut

Natten mellan måndag och tisdag väcktes en mängd göteborgare av ett märkligt, tjutande ljud. GP efterlyste en förklaring, men när ingen tutskyldig hörde av sig fick vi ta saken i egna händer.
Efter fyra dagar samt mängder av mejl och samtal är gåtan löst. Nästan.

Under veckan har en annorlunda sorts efterforskning pågått på GP:s redaktion. Vad var det för tutande som väckte invånare från Kålltorp till Majorna natten mellan måndag och tisdag? Flera personer berättade att de vaknat av ljudet mitt i natten, slagit på radion och stängt dörrar, fönster och ventilation. Men det var inte ”Hesa Fredrik” som tjöt.

Snart utkristalliserade sig två huvudspår: Mistluren på ett skepp eller backtutan på ett tåg.

Vad tutar vid Sävenäs?

Det faktum att natten var mycket dimmig och att ljudet hörts i skärgården talade för den första teorin. Efter att GP skickat ljudfilen till två olika sjökaptener, som inte var överens om huruvida det lät som ett skepp eller inte, vände vi oss till trafiksamordnarna i Göteborgs hamn. De kunde bekräfta att två fraktfartyg befann sig i älven den aktuella kvällen, men ett par timmar efter det att ljudet hörts.

Men Stena Line då?

– Stena Jutlandica lämnade Göteborg mot Fredrikshavn vid midnatt men de har inte tutat konfirmerar bryggan, skrev bolagets pressansvarige Carl Mårtensson i ett sms.

Ögonvittnet: Definitivt godståg

Samtidigt fick redaktionen nys om Linus Hammarfjord, som enligt uppgift sett ett tåg backa och därför tuta vid Sävenäs den aktuella natten. GP har tidigare varit i kontakt med Green Cargo som kör godståg till och från Göteborg.

– Jag har låtit flera kollegor lyssna och vår bedömning är att det sannolikt inte är ett tåg, sa deras kommunikatör Maria Lindholm då.

Dessutom pågick tutandet enligt vittnen i nära tio minuter. Inget tåg backar väl så länge? Men med tanke på att sjökaptenerna tyckte så olika bestämde vi oss för att ge Linus Hammarfjord en chans. Han jobbar trots allt med drift och underhåll vid järnvägen och befann sig vid Sävenäs den aktuella natten.

Ögonvittnet Linus Hammarfjord.
Ögonvittnet Linus Hammarfjord. Bild: Privat

– Jag stod 50 meter ifrån ungefär när jag hörde att det började tuta. Först tänkte jag att det var larmet på Sävenäs men när jag kollade ut på stambanan såg jag att det var ett godståg som backade, säger Linus Hammarfjord.

Vi beklagar att vi har väckt boende i området

Enligt Trafikverket skulle ett Green Cargotåg ha passerat platsen cirka 00.20 den aktuella natten. Klockslaget stämmer med vittnesuppgifterna, så GP kontaktade tågbolaget igen.

Vid lunchtid på fredagen kom så ett mejl från Green Cargos kommunikatör Maria Lindholm:

”Vi har undersökt vidare och har nu fått bekräftat att det var ett av våra tåg som var på väg från Skandiahamnen på Hisingen till Sävenäs Rangerbangård. Av någon anledning har Trafikverkets tågklarerare, som styr trafiken, lagt en växel fel vilket gör att vårt tåg passerar växeln ut på linjen innan vår förare får stopp på tåget. Vi måste signalera när vi backar tåg på linjen.”

Bolaget ursäktar störd nattsömn

Tutandet som boende i Majorna och i skärgården vittnar om förblir ett mysterium. Att tåget vid Sävenäs skulle ha hörts ända dit känns osannolikt. Kanske var det ett fartyg till havs – GP har bara ställt frågor om hamninloppet och älven.

Från Green Cargos sida är man hur som helst ledsna över att ha stört nattsömnen för boende i östra Göteborg.

”Vår förare har följt alla gällande regler och det fanns aldrig någon fara även om vi givetvis beklagar att vi har väckt boende i området. Förseningen som uppstod arbetade vi ifatt och godset nådde våra kunder i tid”, avslutar deras kommunikatör Maria Lindholm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.