Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Förhandlingen färdig: De stannar kvar i Feskekörka

Higab har förhandlat klart med handlarna i Feskekörka om vilka som blir kvar och sägs upp efter renoveringen av landmärket.
– Det blev ett bra utfall, men det är klart att det är tråkigt att två av aktörerna inte kommer att vara med i den fortsatta utvecklingen, säger Johan Karlsson, marknadschef på Higab.

I september kommer Feskekörka att stänga för en omfattande och nödvändig renovering av lokalerna, något som har lett till en utdragen konflikt mellan handlarna och ägaren Higab.

Sedan i höstas har handlarna och det kommunala bolaget Higab suttit i förhandlingar om ett erbjudande om återflytt, samt evakueringslokaler under renoveringstiden.

Nu har förhandlingarna rotts i hamn och det står klart att endast två av handlarna, Kerstins Delikatesser och Öckerö Fisk, blir kvar. Restaurangerna Gabriel och Kajutan har ratat erbjudandet och kommer därför att sägas upp. Fiskhandlaren Qvirist har sedan tidigare meddelat att de inte vill driva vidare sin verksamhet i Feskekörka.

LÄS MER: Fiskhandeln räddades – Feskekörka firade med fest

Flera orsaker

Enligt Johan Karlsson, marknadschef på Higab, är det flera orsaker som ligger bakom att restaurangerna nobbat erbjudandet.

– De tycker att det har varit svårt att gå med på en överenskommelse där det funnits delar de ansåg inte var helt tydliga.

Det handlar om osäkerheter kring vilka öppettider Feskekörka kommer att ha efter renoveringen, vilken placering restaurangerna kommer ha och de nya hyrorna.

– De bland annat att hyran var i det högsta laget, säger Johan Karlsson.

I överenskommelsen har Higab erbjudit handlarna så kallad omsättningsbaserad hyresmodell. Bakgrunden till det är att det är svårt att beräkna det framtida marknadshyran, alltså när nya Feskekörka slår upp portarna om tre år. Kortfattat innebär det att ju bättre det går för handlarna desto mer behöver de betala i hyra.

Samtidigt innebär det en säkerhet, anser Johan Karlsson.

– Skulle de gå väldigt bra och tjäna mycket pengar får de betala mer hyra. Då kan det teoretiskt sett bli en höjning. Däremot finns det en minimihyra i ett sånt resonemang som är samma som den hyra de har idag. Går det knackigt betalar de alltså inte mer än dagens hyra, säger han.

Restaurang Kajutan kommer nu erbjudas en lokal i Saluhall Briggen med samma upplägg som idag. För restaurang Gabriels del arbetar Higab med en lösning som innebär att entresolplanet i Stora Saluhallen anpassas för restaurangverksamhet i en lokal liknande dagens.

LÄS MER: Feskekörka eller Feskekôrka?

Handlarna nöjda

Öckerö Fisk och Kerstins Delikatesser är dock mer nöjda med överenskommelsen. I ett pressutskick kommenterar de onsdagens besked.

– Det kommer bli mycket bättre efter upprustningen. Feskekôrka är känd långt utanför Sveriges gränser och nu kommer vi att få ännu fler besökare, säger Amir Javanshir, ägare till Kerstins Delikatesser

Under upprustningstiden kommer Kerstins Delikatesser ha sin verksamhet i Saluhall Briggen medan Öckerö Fisk flyttar till Stora Saluhallen vid Kungstorget

– Det ska bli spännande att etablera sig i Stora Saluhallen, att kunna samverka med så pass erfarna och välrenommerade firmor. Det känns som en bra möjlighet, säger Jonas Wickstrand, ägare av Öckerö Fisk.

Bakgrunden till Feskekörkas renovering är dels att det finns ett stora underhållsbehov, men dels att konceptet måste utvecklas i framtiden, särskilt i samband med den omfattande stadsutvecklingen omkring Rosenlund.

– Det viktiga för oss är att vi kan lyfta in Feskekörka i framtiden, säger Johan Karlsson.

– Men det är viktigt att poängtera att det fortfarande kommer vara en plats för fisk- och skaldjur.

En av knäckfrågorna som återstår är hur Higab ska lösa finansieringen av det hela. Prislappen, skulle enligt en tidigare beräkning, hamna på 102 miljoner kronor. Men i nuläget är det mer oklart var siffran hamnar.

Higab håller just nu på att arbeta fram ett koncept som ska vara klart till sommaren.

– Det kommer att kosta pengar. Det viktiga är att vi tar ansvar för göteborgarnas pengar och gör det bästa för byggnaden, vi måste tänka långsiktigt.

LÄS MER: Feskekörka kan bli en förlustaffär på miljoner

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.