Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vaniljorkidé. Den största orkidéutställningen någonsin i Sverige med över 1500 arter visas upp i botaniska trädgården.

Förförd i Botaniska trädgården

På lördag startar Göteborgs botaniska trädgårds stora orkidéutställning Förföriska skönheter.
- Det är en presentation i helformat av orkidéerna och det finaste vi någonsin gjort när det gäller växthusutställningar, säger Ingemar Johansson, informationschef på Göteborgs botaniska trädgård.

Det är i samarbete med Västsvenska orkidésällskapet som Göteborgs botaniska trädgård lyckats samla ihop Sveriges största samling av tropiska orkidéer. Över 1 500 arter visas upp på sommarutställningen, som pågår fram till sista augusti. Med sina drygt 22 500 arter utgör orkidéfamiljen en av de största inom växtvärlden. De flesta växer i Latinamerika och de tropiska delarna av Asien, men även i Sverige kan man skåda den fagra plantan.
- I Sverige finns det knappt femtio olika arter, som alla är fridlysta, berättar Ingemar Johansson. De växer i hela landet, till exempel på Kinnekulle och på Öland, men det finns även orkidéer uppe i Norrland. Orkidéerna här blommar på sommaren och är inte lika långlivade som de tropiska.

Brudorkidén gillar bark
I Sverige är alla orkidéer jordbundna, och en del även ganska vattenkrävande. Men de allra flesta orkidéer i världen är epifytiska (trädlevande) och lever utanpå andra växter, utan att ta näring eller vatten från dem. Brudorkidén (Phalaenopsis), som är en vanlig krukväxt i svenska hem, är en epifyt. Det är därför den ska ha speciell jord i form av grov bark istället för vanlig krukväxtjord.
- När man tar växter ur dess naturliga miljö måste man alltid efterlikna så gott man kan, säger Ingemar Johansson. Och det är ju inte så lätt att härma en djungel. För att vara en tropisk växt är just brudorkidén ändå förhållandevis enkel att hålla vid liv. På utställningen har vi byggt upp ett epifytträd där vi hängt upp brudorkidéer så att man ska få en uppfattning av hur det ser ut i verkligheten.

Av alla drygt 22 500 orkidéarter i världen är det endast en enda, arten Planifolia, som är en nyttoväxt. Den växer i Mellanamerika och ur dess frukt kan man utvinna äkta vanilj. Resten får nöja sig med att bara vara förföriska skönheter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.