"Jag gillar det fula också. Ryaverkets bassänger fulla med skit gör sig väldigt bra ovanifrån"
"Jag gillar det fula också. Ryaverkets bassänger fulla med skit gör sig väldigt bra ovanifrån"

Förevigar staden i sista stund

ANNONS
|

Grässtråna dansar av vinddraget när rotorbladen snurrar i gång. Genom kamerans sökare ser Lars Bygdemark snart hur Säve flygplats blir mindre och mindre under helikoptern.

I en hage står ett par hästar och betar. De bryr sig inte om oss, de är vana vid flygbullret.

I ett villaområde i närheten av flygplatsen pryds var och varannan trädgård av en studsmatta.

Över nya Älvsborgs fästning vill Lars Bygdemark att piloten Kristian Helgesson ska flyga på lägre höjd. Det smattrar intensivt från kameran. Sedan styr vi vidare mot Hisingen och Ryaverket.

– Dagens rejäla minneskort är en stor fördel. Tänk dig på 70-talet när man var tvungen att byta magasin efter var tolfte bild, säger Lars Bygdemark.

ANNONS

Under hans 30 år som flygfotograf har han sett Sveriges samtliga landskap från ovan. Det som utmärker Göteborg är vinden. Här blåser det ovanligt mycket, vilket helt klart försvårar fotograferingen.

– Minsta turbulens och bilderna blir oskarpa, säger han.

Det blir inte bättre av att det blåser inuti i kabinen också. Att fotografera genom rutan är inte ett alternativ, då blir det alldeles för många fula reflexer. Så en av helikopterns fyra dörrar ligger kvar på marken i Säve.

Sedan 2007 har Lars Bygdemark samlat på sig över 3000 Göteborgsbilder. Flygfotografen är mest känd för sin bok Sverige från ovan och under nästa år släpps Göteborg från ovan.

Ett 70-tal av bilderna kommer att ställas ut på Göteborgs stadsmuseum. Efteråt blir de tillgängliga i digitala arkiv och tanken är också att de ska kunna användas i forskning.

Cajsa Lagerkvist på Göteborgs stadsmuseum ser bildmaterialet som ett unikt tidsdokument.

– Stora delar av staden kommer att se annorlunda ut efter Västlänken och Västsvenska paketet, till exempel. Det händer väldigt mycket under de kommande åren, säger hon.

Att dokumentera är ett av museets viktigaste uppdrag. Just flygfoto är en väl beprövad metod, men tidigare har man huvudsakligen plåtat rakt uppifrån.

ANNONS

– Lars Bygdemark anses vara Sveriges främsta flygfotograf. Hans konstnärliga bilder väcker känslor. Det blir inte bara som vilken vanlig kartbild som helst, säger Cajsa Lagerkvist.

Några av platserna där stora förändringar är på gång och som Stadsmuseet anser viktigast att föreviga är Nya Älvsborg, Skansen Lejonet, Kungsparken i Haga, Frihamnen och Sävenäs koloniområde.

Som komplement letar Lars Bygdemark också efter annat som fångar hans intresse.

– Det går alltid att ta gulliga bilder på olika kvarter. Sedan är färg och form kul, som Chalmers byggnad på Lindholmen. Men jag gillar det fula också. Ryaverkets bassänger fulla med skit gör sig väldigt bra ovanifrån, säger han.

Dagens mål är att fotografera Sävenäs koloniområde och gasklockan som båda hotas av rivning.

Efter en halvtimmas flygning måste helikoptern tankas. Lars Bygdemark passar på att ta en liten paus och fundera över vad som mer behöver göras för dagen.

– Allt går väldigt fort i luften, man har bara några sekunder på sig. Om man ska fotografera specifika motiv gäller det att vara väl förberedd. Jag memorerar platser några dagar i förväg och det händer att jag drömmer om dem. Man blir lätt lite knäpp, säger han.

Efter alla flygtimmar har han blivit ganska bra på att läsa av vädret. Är det för regnigt eller för disigt är det ingen idé att försöka fotografera, så det gäller att piloterna han samarbetar med kan ställa upp med kort varsel.

ANNONS

I sommar kommer han att fortsätta plåta Göteborg. En av platserna han ser fram emot att besöka igen är Saltholmen. Lars Bygdemark har noterat att området förändrats sedan 2007. Ett flertal nya hus har ploppat upp bredvid 20-talshusen och nu var det längesedan han var där och kollade.

Även några av de platser som han tidigare fotograferat behöver ett nytt besök från ovan. Vissa byggnader har han bara i vinterskrud. Han behöver också en ny översiktsbild över Göteborgs centrum. I den han har står Göteborgshjulet fortfarande kvar jämte Operan.

– Städer är färskvara. De förändras så snabbt. Mina tidigaste bilder från 70-talet har i princip nått antik status nu.

Lars Bygdemark

Yrke: Han har försörjt sig som flygfotograf sedan 70-talet. Direkt efter avslutad fotoutbildning anställdes han vid Lantmäteriverket i Gävle där han arbetade i tolv år. 1989 startade han eget företag för att kunna fotografera lite konstnärliga bilder också. Han samarbetar fortfarande med arkitekter, samhällsplanerare och museum.

Bor: I Skåne.

Född: 10 maj 1952.

Aktuell: Med utställningen och boken Göteborg från ovan som presenteras under 2014.

ANNONS