En man kommer fram och vill berätta. De bor på Brännö och har en rullstolsburen son. Vid lågvatten kan han inte ta sig in till fastlandet, för att ramperna vid Saltholmen är så korta att det blir omöjligt att komma av färjan. Han hinner inte mycket mer än gå innan nästa person kommer fram och undrar varför de inte bygger ut parkeringen så att skärgårdsborna har någon plats att ställa bilen.
David Lega förstår och instämmer. På ett par minuter har vi fått en bild av varför han valt Saltholmen som mötesplats.
Får inte bli ett museum
– Skärgården är en oerhört viktig del för Göteborg, som jag tycker många underskattar betydelsen av. Den får inte bli ett museum. Och Saltholmen är knutpunkten för att skärgården ska kunna fungera, säger han.
Vad betyder skärgården för dig personligen?
– Jag älskar vatten och havet. Jag hade haft svårt att bo någonstans där det inte är nära till vattnet. Men det här är ju också en illustration av den splittrade staden. Det finns folk som bor några kilometer härifrån och aldrig sett skärgården.
David Legas uppväxt är på sätt och vis en resa genom den splittrade staden: han föddes i Hjällbo, flyttade vidare till Angered, Masthugget, Grimmered för att under högstadieåren bo i Önnered. När han flyttade hemifrån valde han innerstaden.
– Min pappa kom som flykting från Polen 1969. På den tiden följde medborgarskapet fadern, så jag föddes som statslös. Jag blev svensk medborgare när jag var tre år. Det där kan jag fundera över: när blir man svensk? Var det när jag började svensk skola? Eller när jag fick svensk landslagsoverall?
Farligt att inkomsterna sjunker
Hur har den resan varit för din pappa – känner han sig som svensk?
– Ja. Han kom som polsk-judisk flykting och blev mer eller mindre utslängd ur Polen. Jag tror aldrig han kände sig som polsk.
Sedan David Lega bodde i stadens nordöstra delar har skillnaderna blivit större och klyftorna växt. Han tycker inte att det faktum att människor tjänar olika mycket är oroande i sig. Men att medelinkomsten i utsatta områden sjunker ser han som farligt.
Hur vill ni lösa det?
– Det finns inte en lösning. Vi måste göra mycket samtidigt och tillsammans med både föreningslivet och civilsamhället.
Är inte medlem i kyrkan
Under mitten och slutet av 1990-talet var David Lega vår mest framgångsrike handikappidrottare. Han slog 14 världsrekord och vann flera VM-guld i simning. Han avslutade karriären efter Paralympics 2000 och blev föreläsare och egen företagare. 2008 hamnade han intill dåvarande socialministern Göran Hägglund på idrottsgalan.
– Får man chansen att sitta med ett statsråd så passar man på att ta upp allt som är fel. Han sa: "du är kristdemokrat fast du inte har en aning om det." Jag tänkte att det är något han säger till alla – men så läste jag på och insåg att det stämmer. Jag hade den här förutfattade meningen att man måste vara kristen för att vara kristdemokrat.
Och det är inte du?
– Jag är inte ens medlem i kyrkan. Det är inte det viktiga för mig. Religion och politik är två olika saker. Båda är viktiga, men det viktiga är värdegrunden.
Tror inte att ensam är stark
Tror du att det här är ett hinder i jakten på väljare – att många tänker som du gjorde: att KD är ett parti för kristna?
– Ja, jag har till och med fått den kommentaren: "jag skulle gärna rösta på dig, men jag är inte döpt". Och då är det klart att vi har ett bekymmer med vårt varumärke.
Till skillnad från i en del andra europeiska länder har det svenska kristdemokratiska partiet alltid varit litet och kämpat för sin existens. Kanske för att Sverige är mer sekulariserat än andra europeiska länder.
– Vi har tyvärr inte bara en mur mot kristendomen. Vi har en mur kring oss själva och tycker om att tänka att ensam är stark. Jag är övertygad om att det är motsatsen: att vi är starka tillsammans. Sverige är också det land där flest unga mår dåligt. Vi måste fundera på sambandet mellan ensamhet och psykisk ohälsa. Människor måste finnas i ett större sammanhang för att må bra. Om det är simklubben eller scouterna eller en församling spelar inte roll.
Vill sälja Liseberg
I talarstolen i fullmäktige framstår David Lega som den mest företagsvänlige politikern i kommunledningen. Ingen har varit så irriterad som han att det tagit tid att införa lagen om valfrihet i hemtjänsten i Göteborg. Ingen annan motsatte sig Lisebergs planer på att bygga ett stort hotell i anslutning till det nya planerade äventyrsbadet – av omsorg för de mindre hotellen och för att han inte tycker att kommunen ska konkurrera med näringslivet.
Och han ser inget egenvärde i att behålla Liseberg i kommunal ägo.
– Jag tycker frågan "ska vi sälja de här bolaget?" är fel ställd. Det vi borde fråga oss är "ska vi ha kvar det?". Har vi en bra anledning att ha kvar det, då ska vi ha det. Men inte annars. Liseberg är med på listan över kommunala bolag vi kan tänka oss att sälja. Men vi vill inte inte sälja för säljandet skull. Det handlar om att ha en bra köpare och bra pris.
Varför återkommer du så ofta till företagsfrågorna?
– Det är ju tack vare att folk har jobb som vi har råd med välfärden. Sedan har företag ett egenvärde. Människor tycker om kreativitet och att skapa. En del gör det i sitt företag och det ska vi underlätta, snarare än att hindra.
Säger nej till SD-samarbete
Som David Lega ser det är de rödgröna partiernas ovilja att öppna för privata alternativ en starkt bidragande orsak till ökade köer till en plats i äldreomsorgen och att köerna till en förskoleplats är tillbaka.
– Det är det enda vi är bäst på i Göteborg i dag: vi är bäst på köer. Man kan se det som att vi har ett avtal med medborgarna: alla i Göteborg säger "ni får en del av våra pengar, och vi förväntar oss att ni ger oss vård och utbildning". Men just nu tycker jag inte vi levererar vår del.
Till skillnad från de rödgröna – och allianskollegorna på riksplanet – så framstår alliansen i Göteborg som en ganska tajt enhet för närvarande. Men medan Moderaterna går bra i opinionsmätningarna ser det tuffare ut för de mindre partierna.
Men David Lega ser ingen risk i att KD hamnar i skuggan av M.
– Nej, jag tycker att vi har ett väldigt bra samarbete. Det absolut viktigaste just nu är att vi får en alliansmajoritet. Det näst viktigaste är att vi får en stark KD-representation i den majoriteten.
Och om ni inte blir en får egen majoritet?
– Då får vi hantera det efteråt. Det enda jag sagt är att jag kommer inte att samarbeta med Sverigedemokraterna.
LÄS MER: Här hittar du intervjuerna med övriga lokala partiers toppkandidater.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.