Förstod inte allvaret. Amir Sahara stod på scenen och sjöng när branden upptäcktes. Scenen var där det låga bordet står och vid dörren spred sig branden in i brandlokalen.
Förstod inte allvaret. Amir Sahara stod på scenen och sjöng när branden upptäcktes. Scenen var där det låga bordet står och vid dörren spred sig branden in i brandlokalen. Bild: Robin Aron

Föreningen vill ta med gemenskapen in i framtiden

Bakom en ljusblå plåtdörr i det tegelröda tvåvåningshuset ligger brandlokalen – som numera är en minnesplats för katastrofen.
– Men också en samlingsplats, ja en helig plats för oss som överlevde. Här inne finns en kraft som jag aldrig känt någon annanstans, säger Rozbeh Aslanian, ordförande för Brandoffrens anhöriga.

ANNONS

Det är dagen efter manifestationen och fackeltåget. Vi träffar Rozbeh Aslanian tillsammans med Amir Sahara, en annan överlevare, utanför lokalen på Herkulesgatan 1 vid Backaplan.

– Så länge som någon av oss som var med lever och kan berätta om vad som hände kommer lokalen att finnas kvar, säger Rozbeh Aslanian.

LÄS MER:Parash förlorade sin bror – vill nu hjälpa andra unga

Den renoverade lokalen invigdes på treårsdagen av branden. I lokalen finns tillhörigheter från de avlidna utställda, tillsammans med bilder på hur lokalen såg ut efter branden men också bilder på de 63 unga som omkom, dikter och konstverk.

"Det brinner"

Längst in i lokalen hänger en stor målning föreställande en madonna omgiven av 63 människor i vita fotsida dräkter. Tavlan är signerad och skänkt av konstnären Fa-Li,

ANNONS

Amir Samara, musiker och skådespelare, visar med tydliga gester hur och vad han minns.

LÄS MER:Backabrandens offer hedras på minnesdagen

LÄS MER:Nicole vill helst inte se tillbaka

– Här, precis framför målningen låg scenen för 20 år sedan. Och när DJ:en skrek ut "Det brinner" för att få ut folk fattade jag inte alls vad det handlade om. Jag hoppade upp på scenen och sjöng rapparen Petters låt Vinden har vänt med refrängen "Jag brinner för det här permanent..." När jag väl fattat att det brann satte jag mig ner i mitten av lokalen, andades i min tröja och lyckades till slut komma till dörren. Jag sträckte ut handen och blev utdragen, berättar Amir, som fick tillbringa två veckor på sjukhus för sina rökskador.

Mindre sorg - mer glädje

En gång om året, på årsdagen, är platsen extra viktig för anhöriga, överlevare och andra. Men efter 20 år tycker BOA:s ordförande att det får vara slut med sorg och förtvivlan. Och i blicken framåt ska det finnas mer glädje.

– Vi måste ta med oss gemenskapen som festen handlade om den gången. Innan infernot bröt ut var vi 400 ungdomar som samlades här, ungdomar med ursprung i 44 olika etniska grupper, som dansen och musiken förenade. Vi var mer lika än olika, säger Rozbeh Aslanian.

LÄS MER:"Ljudet av en brandbils sirener kan få mig att gråta"

Bland den skara som var direkt berörda av branden för 20 år sedan är inte alla starka överlevare eller anhöriga.

ANNONS

– Det finns tyvärr många som lever i ett utanförskap och är i behov av stöd och hjälp. De är mitt i livet men upplever själva att de inte har något att bidra med, mycket handlar förstås om självbilden, konstaterar Rozbeh Aslanian, som också efterlyser någon form av kartläggning eller forskning kring gruppen efterlevande.

Föreläsning och visning

I anhörigföreningens BOA:s ideella arbete ingår att ta emot grupper för föreläsning och visning av lokalen. Hit kommer skolklasser, yrkesutbildningar och föreningar.

– I morgon kommer en grupp från brandmannautbildningen i Bengtsfors och en grupp ungdomar från Hässleholms MBU.

LÄS MER:Jonas syster dog i Backabranden

MBU står för Människan bakom uniformen och är en verksamhet där ungdomar får möjligheten att lära känna personer som arbetar inom till exempel polis, räddningstjänst och vaktbolag. MBU startade i Göteborg 2009 efter ungdomsoroligheter och finns i flera stadsdelar och även i olika städer runt om i Sverige.

– En bra verksamhet, det känns bra att vara med och bygga broar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS