Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild från minnesceremonin som markerade tioårsdagen av diskoteksbranden på Backaplan. Zuhir Hersi lyckades ta sig ut fån lokalen genom att hoppa från ett fönster. Bild: Björn Larsson Rosvall

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"För mig känns det som 40 år sedan"

Zuhir Hersi var dj på festen och lyckades överleva genom att kasta sig ut genom ett fönster. I dag är han egenföretagare, musiker och hjälparbetare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det var Zuhirs röst som gästerna på makedonska föreningen hörde uppmana människor att i lugn och ro lämna lokalen. Själv minns han inte mycket från den natten.

– Jag vet inte hur jag kom till sjukhuset. Jag krossade en ruta och hoppade ut, sedan minns jag inget mer, berättar han.

Åkte till USA

LÄS MER: "Hela mitt liv var på paus i sex år"

På sjukhuset låg de på samma avdelning, tre och tre i samma rum. Zuhir Hersi gav många intervjuer i början men bestämde sig för att släppa händelsen så fort som möjligt.

– För mig känns det som 40 år sedan. Jag tänker inte på det längre, säger han.

Samma år åkte han till USA som utbytesstudent vilket han tror hjälpte honom att bearbeta det som hade hänt snabbare.

– Jag slapp hela efterspelet med jakten på gärningsmännen och rättegången. När jag kom tillbaka var allt över. Då fokuserade jag bara på att gå klart gymnasiet.

Hur tror du att detta har påverkat dig?

– Jag växte upp snabbare. Innan tänkte man att det var självklart att man skulle gifta sig, få barn, bli gammal och resa runt. Efter branden tog man inte livet för givet längre.

Har du varit arg på dem som dömdes för branden?

– Nej, eftersom jag från början kände att de inte menade att detta skulle hända. Jag behövde inte gå runt och hata dem. Jag tycker bara att de borde ha erkänt från början.

Efter avslutade studier började Zuhir Hersi jobba som dammsugarförsäljare. Kort därefter blev han chef för sin avdelning och har sedan dess drivit flera företag med fokus på försäljning. Han har två barn och delar tiden mellan Sverige och Etiopien, där han driver flera företag och sysslar med hjälparbete.

Han har fortsatt med sin musikkarriär och turnerat världen runt som DJ Subeer.

– Egentligen tror jag inte att en händelse som Backabranden kan förändra en i grunden. Den man var innan fortsätter man att vara. Visst, vissa har blivit kriminella och börjat missbruka. Men jag tror att det har gått bra för de allra flesta av oss.

GP SÄNDER DIREKT FRÅN MINNESCEREMONIN

Den 29 oktober 2018 är det 20 år sedan Backabranden där 63 ungdomar miste livet. En stor minnesceremoni kommer att gå av stapeln och GP finns på plats för att sända live så att även den som inte kan närvara kan känna sig delaktig i att hedra offren.

Här är hålltider att ha koll på inför måndagen:

18.45: Den första sändningen inleds på Gustaf Adolfs torg som är avstamp för det stora fackeltåg som kommer att ta sig från centrala Göteborg ut till brandlokalen på Hisingen. Under sändningen kommer ett antal personer som var på plats under brandnatten att intervjuas och GP följer med fackeltåget till Herkulesgatan.

20.00: Den andra sändningen består av ett scenprogram som GP sänder exklusivt. Ceremonin arrangeras av Göteborgs stad och föreningen BOA (Brand Offrens Anhöriga).

Det kommer bland annat bjudas på tal från räddningstjänsten och Thomas Bodström, målsägandebiträde för brandoffren och senare justitieminister. Bandet som spelade under brandnatten kommer också att återförenas och spela tillsammans för första gången sedan tragedin.

Klockan 23.42 kommer en tyst minut hållas för att hedra offren. Klockslaget är valt då det var just den tiden som det första larmsamtalet kom in till SOS.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.