Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"För mig är Hellström mest götebossk"

Åsikterna går isär om GP:s lista över de 200 mest götebosska sakerna. Här är några röster om listan.

Kitty Jutbring

Vem eller vad skulle du själv sätta i topp?

- För mig är Håkan Hellström allra mest götebossk. Hans första album var verkligen en milstolpe i svensk popmusik och i början av 2000-talet var det helt plötsligt hög status att vara från Göteborg. Vi hade ju Håkan, Broder Daniel, Silverbullit, Bad Cash Quartet, The Plan och de grymma Jazzhusetklubbarna Lolita och Gump. Annars brukade det alltid vara Stockholm som hade alla heta artister och band. Det kändes som att Göteborg blev Sveriges medelpunkt under några år. Som göteborgare var man ju förstås väldigt stolt.

Vad tycker du om GP:s lista?

- Visst, den är fin. Jag gillar ju Cederhök och de där, men det känns lite klyschigt. Det är lite tråkigt att man alltid kommer fram till samma saker, ordvitsar och goa gubbar och sådär. Göteborg är så himla mycket mer.

Du är själv nummer 26 på listan. Hur känns det?

- Jag är glad att jag slog halv special, det känns underbart. Och att jag är mer Göteborg än Poseidon ska jag ta med mig hela livet, haha.

Peter Siepen

Vem eller vad hade du placerat i topp?

- Där vill jag svara Anton Hysén. Han har förkroppsligat homosexualiteten i Göteborg. Innan kändes staden helt bögfri, men nu känns den betydligt mer bögig.

Vad tycker du är mest götebosskt?

- Det finns ett mer avspänt förhållningssätt till saker och ting i Göteborg. Det är mycket mindre prestige är i Stockholm, och man är inte så missunnsam mot andra. Det ligger alltid närmare till hands att tjôta med folk, helt enkelt. Jag antar att det är det som ligger till grund för begreppet go gubbe. Annars tänker jag förstås på Poseidon och spårvagnar.

Wille Crafoord

Vem eller vad hade du placerat i topp?

- Jag tänker spontant på Ulf Dageby. Jag vet inte ens om han är från Göteborg, men det låter skönt göteborgskt när han sjunger att livet är en fest.

Annars, vad är mest götebosskt för dig?

- Först och främst tänker jag på fisk, men även på den fantastiska maten. De två grejerna hänger ju ihop. Sen tänker jag förstås på närheten till havet och Evert Taubes teckningar. Annars tycker jag att GP:s topp tio-lista känns rimlig.

Katerina Janouch

Vem eller vad hade du placerat i topp?

- För mig är det bokmässan som är i topp. Jag har varit en trogen deltagare i många år och det är fantastiskt kul att åka ner i september varje år. Skulle jag säga en person skulle det vara Viveca Lärn.

Vad tänker du annars på när du tänker på Göteborg?

- Räksmörgåsarna är inte att förglömma. Jag älskar fisk, skaldjur och skärgården. Det finns en alldeles speciell västkuststämning, tycker jag. Det känns mer vilt och oborstat än på östkusten. För mig är Göteborg en väldigt romantisk del av Sverige.

Vad tycker du om GP:s lista?

- Jag tycker att den är lite tråkig. Den känns gubb- och kärringaktig. Jag tycker det finns många nyare företeelser som känns mer Göteborg, till exempel Way out west.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.