Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På Räddningsmissionen kan utsatta få en varm frukost, för en del det enda varma målet de får på en hel dag. Bild: Arkivbild: Henrik Montgomery
På Räddningsmissionen kan utsatta få en varm frukost, för en del det enda varma målet de får på en hel dag. Bild: Arkivbild: Henrik Montgomery

För 20 kronor kan man ge utsatta en bättre dag

Black Friday ligger precis bakom oss, då butikerna överöst konsumenterna med erbjudanden för att handla hos dem. Men alla har inte ens möjlighet till ett varmt mål mat. På tisdag är det Giving Tuesday, en dag då alla uppmuntras att ge istället för att konsumera. Man kan till exempel skänka 20 kronor till en grötfrukost.
– Vi vill uppmuntra att med små medel hjälpa de som inte har det så bra, för man kan förändra en annan människas liv med små medel, säger Katerina Ingenlath på Göteborgs Räddningsmission.

Under november finns flera dagar då vi uppmanas att handla allt möjligt, som Black Friday, Singles Day och Cyber Monday. Det handlas för flera miljarder bara i Sverige. Förra året handlade svenskarna för 6,5 miljarder kronor, en siffra som beräknas öka med runt en miljard i år.

Rörelsen Giving Tuesday är en motrörelse till alla dessa shoppingdagar, en dag som uppmuntrar oss till att ge – istället för att handla. Den tredje december samlas bland annat privatpersoner, ideella organisationer och företag för att samla in pengar till olika projekt runt om i hela världen.

Räddningsmissionen i Göteborg deltar för att få oss att swisha 20 kronor till en grötfrukost. De har cirka 300 besökare som äter frukost varje dag på deras två kaféer i Göteborg.

– Vi vill uppmuntra att med små medel hjälpa de som inte har det så bra, för man kan förändra en annan människas liv med små medel. Och i år slår vi tyvärr rekord med antal frukostbesök på våra kaféer, säger Katerina Ingenlath kommunikation- och insamlingschef på Göteborgs Räddningsmission.

Katerina Ingenlath kommunikation- och insamlingschef, Göteborg Räddningsmission säger att besökarna ökar till deras frukostar. Bild: Räddningsmissionen
Katerina Ingenlath kommunikation- och insamlingschef, Göteborg Räddningsmission säger att besökarna ökar till deras frukostar. Bild: Räddningsmissionen

De serverar grötfrukost till utsatta, och för en del av dem är frukosten det enda varma målet mat de får.

– Bland annat kommer hemlösa in efter varit ute en hel natt, fattiga pensionärer och ensamstående mammor. Det är utsatta, fattiga och socialt utsatta, som behöver en frukost, inte bara hemlösa, och behovet ökar.

Katerina Ingenlath säger att om 25 000 personer att bidrar med 20 kronor täcker det Räddningsmissionens frukostar under ett helt år. Och behovet finns året runt, sommar, vår, vinter som höst, för alla behöver äta frukost varje dag för att samla kraft.

Är göteborgarna generösa?

– Göteborgarna är engagerande, man vill hjälpa till för att andra ska må bra. Företag och allmänhet vill engagera sig för att göra Göteborg varmare, säger Katerina Ingenlath.

Det är många andra organisationer som deltar i Giving Tuesday som bland annat Hjärnfonden, Operation Smile, Jontefonden, Min Stora Dag, A Non Smoking Generation och Ge Blod.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.