Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Föräldrarnas desperata jakt efter försvunna Patrik, 22

Patrik, 22, har varit försvunnen i över en månad. Hans föräldrar lever nu i sin livs största mardröm och försöker göra allt de kan för att hitta sonen. Nu är de i Göteborg eftersom det har kommit uppgifter om att han kan ha setts här. – Vi saknar honom och vill hjälpa honom. Vi vill att han ska komma hem, säger Jörgen Linfeldt, Patriks pappa

Carina och Jörgen beskriver sin son Patrik som världens snällaste och goaste kille. De senaste två åren har Malmökillen gått på Musikkonservatoriet, ett musikgymnasium, i Falun och nu skulle han ha avslutat sina studier där.

Men Patrik är försvunnen.

Den 22 maj skulle han ta tåget hem till föräldrarna.
– Han längtade hem och han ville få stöd av mig och Carina. Han hade insett att han behövde professionell hjälp, berättar Jörgen Linfeldt.

Satsningen ledde till depression

Föräldrarna berättar om att Patrik under våren slitit mycket i skolan och det påverkade honom negativt.
– Under våren har han varit deprimerad. Han har gjort en väldigt stor satsning i sin iver att komma in på musikhögskolan i Malmö och tränat jättemycket, säger Jörgen.

Helgen innan han försvann blev det värre. Han var då på en spelning på Gotland.
– Han ringde hem och då var det inte bra alls, säger Jörgen.

Därför bestämde de tillsammans att han skulle komma hem.

Inte använt sin telefon

Patrik skulle åka tåg från Falun till Malmö och byta tåg i Mjölby. Under resan pratade han med sin mamma flera gånger. Men av misstag gick han av i Hallsberg. Eftersom tåget stod still där i en kvart var han övertygad om att han var framme i Mjölby. Det var Carinas sista samtal med sonen - de kom överens om att han skulle ringa när han satt på nästa tåg.
– Men det gjorde han inte. Efter en halvtimme började jag ringa. Då var det bara en röstbrevlåda, säger Carina.

Det enda polisen är helt säker på är att Patrik steg av tåget just i Hallsberg. Här har han fångats av en övervakningskamera och hans väskor har hittats en bit från stationen.
– Väskorna var orörda så därför misstänker polisen inte något brott, säger Jörgen och berättar att Patrik aldrig skulle lämna sina väskor på ett sådant sätt.
Men därefter har han inte använt sin telefon och inte heller sitt kontokort. Ingen vet var han är.

Många tips

Människor har hört av sig och sagt att de sett honom i lite olika städer i Sverige. De senaste observationerna är gjorda i Göteborg.
– Men inget är bekräftat. Vi vet inget helt hundra, säger Carina.

Jörgen berättar att det rör sig om fem olika observationer från de två senaste veckorna. Fyra är från centralstationen. I ett fall var det två tågvärdar som ska ha pratat med honom och deras uppgifter om den kille de pratat med stämmer överens med verkligheten enligt föräldrarna.
– Både rörande att han är förvirrad som vi tror, och till utseendet.

Tågvärdarna har även lämnat andra detaljer om sådant som den unge mannen sagt som stämmer med Patrik.

Därför har familjen nu tagit sig till Göteborg. De delar ut lappar med efterlysningen och pratar med folk.
– Nu när de här observationerna kom så kände vi att vi måste åka upp till Göteborg och bara gå runt här. Vi vet inte ens om han har varit här men bara tanken att det kanske är så - vi kanske får syn på honom och han kanske får syn på oss. Vi åkte upp på vinst och förlust. Man måste gripa efter varje halmstrå, säger Carina.
– Ja, även om vi egentligen mår för dåligt, fortsätter Jörgen.

Klev av tåget av misstag

Patrik har aldrig tidigare haft dessa besvär. Jörgen och Carina berättar att polisens experter tror att Patrik nu kan ha gått in i en psykos som kan ha blommat ut när han av misstag klev av tåget i Hallsberg.
– Hade han varit frisk så hade han aldrig ha hållit sig undan. Han ville hem. Han längtade hem, säger Carina.

Om någon ser Patrik vädjar föräldrarna om att man ska gå fram till honom och frågar om det är Patrik.
– Säg att hans föräldrar letar efter honom och att man hjälper dem och att man kan hjälpa honom att komma hem, säger Jörgen och fortsätter.
– Det kan vara så att han vill vara i fred, att han i den här psykosen kan känna sig förföljd.

Om han inte svarar och inte vill prata då ska man ringa 112 för han behöver tas om hand och få vård.

De vädjar då om att man inte släpper ögonen från honom utan att man följer efter - men på distans.

Arbetar förutsättningslöst

Gruppen inom polisen som arbetar med försvunna personer i Göteborg har inte några uppgifter om Patrik. De har inte kontaktats av något annat polisområde om att Patrik kan vara här. GP har även sökt Karin Eldblom, inspektör vid Örebropolisen, men utan framgång.
– Det fortsätter strömma in tips i hela Sverige, överallt. Det är tips ifrån folk som tror sig ha sett honom, en del har filmat vad de tror är honom, och en del har drömt om honom. Så en del har lite mer bäring och andra är inte fullt så seriösa, berättade Karin Eldblom, för Nyheter24, under torsdagen.

"Varm, hjärtligt tack"

I jakten på Patrik har det skapats en Facebookgrupp: Hitta Patrik. Tusentals människor engagerar sig i hans försvinnande. Även Missing People och sökorganisationen, FIKK, Frivilliga insatser vid kris och katastrof, har gjort ett antal sökningar i Hallsberg.

Föräldrarna säger att de behöver all hjälp de kan få och de är oerhört tacksamma för alla som redan nu hjälper till.
– Vi vill rikta ett stort varmt hjärtligt tack till alla som hjälper till och engagerar sig. Det är det som ger oss hopp, stöd och energi i det här. Utan allt stöd vet jag inte vad vi hade gjort, säger Jörgen.
– Det är helt otroligt, säger Carina.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.