Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Oroliga. Sven-Olof och Lisa Billö i Torslanda är upprörda över skolans krav på läkarintyg för specialkost. ”Skulle våra barn få fel mat får de mängder med symtom”, säger Lisa Billö. Bild: Jonas Lindstedt

Föräldrar upprörda över krav på intyg

Många skolor kräver intyg för specialkost i skolan. Det är något som upprör föräldrar runtom i landet. Men enligt skolpersonal är det alldeles för många elever som begär specialkost på grund av olika diettrender.

Skolorna på Västra Hisingen kräver från och med höstterminen 2017 att elever ska kunna visa upp ett intyg eller en journalanteckning för att kunna få specialkost inom skola och förskola. Några som reagerat starkt på detta krav är fyrabarnsföräldrarna Sven-Olof och Lisa Billö i Torslanda.
– Ett intyg kostar 400 kronor. Det här är ett lagbrott emot bestämmelserna att skolan ska vara avgiftsfri, säger Lisa Billö. 

Paret Billö reagerar även på hur informationen om intyget förmedlats till föräldrar. De har fått ett mejl från skolans rektor där det står att de barn som inte kan visa intyg eller journalanteckning inom en viss tid inte kommer att serveras någon specialkost.
– Vi fick ett par veckor på oss att prestera ett intyg. Annars hotade de med att servera våra barn fel kost som de kan bli sjuka av, säger Lisa Billö. 
– Alla kan inte få fram ett intyg på några veckor. Ofta är det sex månaders väntetid inom vården, säger Sven-Olof Billö. 

LÄS ÄVEN: Intyg för specialkost dyrt

Olika mellan kommuner

Astma- och allergiförbundet får ofta samtal från föräldrar i samband med krav på intyg för specialkost i skolan.
– En del kommuner kräver läkarintyg och andra inte. Det som brister är att det ofta är ett dåligt samarbete mellan kommun och landsting. Det blir inte tydligt vem som bär ansvaret och det blir barnen som hamnar i kläm. Enligt Skolverket finns inget stöd i skollagen för att kräva intyg, säger Rikard Åsgård, ombudsman för mat- och konsumentfrågor på Astma- och allergiförbundet.

Han möter ofta föräldrar som av olika anledningar inte kan ordna fram ett intyg till skolan.
– Det är viktigt att det görs en allergiutredning men ibland är det svårt att ställa en diagnos eftersom alla allergier inte ger utslag i tester. Det här leder till en jättestor oro bland föräldrar till barn med matallergier.

Vad händer med de barn som inte kan visa intyg?

– På en del skolor hänvisas de till att äta den vanliga maten och det som oftast händer då är att barnen har med sig egen mat eller att de stannar hemma från skolan. Skolan borde ha en plan för vad som ska göras med de elever som inte har något intyg, annars drabbas eleverna.

Rikard Åsgård tycker att det är problematiskt att många föräldrar behöver betala för att få intyg.
– Skolmaten ska ju vara fri, så om skolan kräver intyg borde den summan läggas på skolpengen. 

Han menar att en tänkbar lösning är att intygen utfärdas kostnadsfritt av skolhälsovården.
– Det är inte alltid idealiskt att en läkare gör det. En dietist eller allergisköterska inom skolhälsovården har ofta även koll på hela sammanhanget och elevens hälsa i skolan. Det här måste skötas på ett snyggt sätt.

Nytt för i år

På Västra Hisingen är kravet på intyg för specialkost nytt för den här terminen. Anledningen till den nya policyn är, enligt Peter Johansson, sektorschef på utbildningsförvaltningen Västra Hisingen, att antalet elever som behöver specialkost har ökat.
– Det för med sig extra kostnader och arbete för måltidsorganisationen. Men framför allt är det en säkerhetsaspekt. Det är viktigt att ge rätt specialkost till rätt barn, därför är det viktigt att ha ett läkarintyg som talar om att en elev är under behandling.

Enligt Katarina Wochner Carlsson​, områdeschef på Internservice på Västra Hisingen, behöver intygen inte kosta pengar. 
– En journalanteckning kan räcka. Vi vill kunna se att det finns en behandlande läkare som har ställt diagnos på barnet. 

Enligt henne beror stadsdelens nya policy på att många barn tidigare har gått på specialkost utan att det egentligen har utretts.
– Vi har tagit del av studier som visat att många barn står på en diet som de inte ska stå på. Det kan få stora konsekvenser för barnets hälsa om det laboreras med kosten utan att det har utretts. Vi vill vara säkra på att vi serverar rätt kost.

LÄS ÄVEN: Lykke, 3, måste betala för att kunna äta maten på förskolan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.