Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler än nio av tio av länets tonårsföräldrar tror att ungdomar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria fester. Men betydligt färre tror att just deras egen tonåring är en av dem som dricker.  Bild: Janerik Henriksson
Fler än nio av tio av länets tonårsföräldrar tror att ungdomar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria fester. Men betydligt färre tror att just deras egen tonåring är en av dem som dricker. Bild: Janerik Henriksson

Föräldrar tror orimligt gott om sina barns alkoholvanor

En ny undersökning avslöjar stora skillnader mellan hur tonårsföräldrar ser på sina egna barns festvanor i jämförelse med andra barns festvanor.
De flesta tror visserligen att det dricks alkohol på föräldrafria fester – men desto färre tror att det gäller just deras tonåringar.

"Mina barn och andras ungar" är ett relativt känt begrepp på temat att föräldrar ser sina egna barn som mer eller mindre änglalika och inte värda kritik medans andras ungar är mer ouppfostrade och helt enkelt inte lika bra som ens egna. Det är givetvis inte en sanning. Men en ny undersökning visar att föräldrar är väldigt blåögda när det kommer till sina barns brister – och i detta fall förehavanden.

Fler än nio av tio av länets tonårsföräldrar tror att ungdomar under 18 år dricker alkohol på föräldrafria fester. Men betydligt färre – endast fyra av tio föräldrar – tror att just deras egen tonåring är en av dem som dricker. Det visar en ny undersökning från organisationen IQ.

"Vill tro det bästa"

Undersökningen har genomförts över hela landet. Med relativt små skillnader ser siffrorna likadana ut överallt. Västra Götaland ligger strax över riksgenomsnittet.

– Som förälder vill man tro det bästa om sina barn men verkligheten kan se annorlunda ut, säger Lennart Rådenmark, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete i Västra Götalands län och fortsätter:

– Ett tips är att prata med andra föräldrar och sätta upp gemensamma regler.

Karin Hagman, vd på IQ håller med:

– Alkohol är en källa till oro för de flesta tonårsföräldrar, även om undersökningen visar att föräldrar kanske inte alltid vet att det dricks alkohol på föräldrafria fester. Är du osäker på vad du som förälder kan göra är ett tips att prata med andra föräldrar för att diskutera och utbyta erfarenheter. Eventuellt kan ni också sätta upp gemensamma regler för era tonåringar, säger hon.

LÄS MER: Spritkonton på Instagram anmäls till polisen

"Som förälder kan du göra skillnad"

IQ har även genomfört en undersökning bland ungdomar. Den visar att de själva anser att det är mycket vanligt med alkohol på föräldrafria hemmafester. Den visar att föräldrar och föräldrars engagemang är mycket viktigt när det kommer till alkohol och fester.

– Som förälder kan du alltid göra skillnad. Därför är det viktigt att du har en realistisk bild av vad som händer på föräldrafria fester. I undersökningen har majoriteten av ungdomarna svarat att de tycker det är bra att föräldrar finns tillgängliga om något skulle hända och att det är bra att föräldrar sitter uppe och väntar när barnen varit ute under kvällen. Att vara tydlig som förälder när det kommer till alkohol är något många ungdomar uppskattar och ett sätt att visa att du bryr dig, säger Karin Hagman, vd på IQ.

3 358 tonårsföräldrar med barn mellan 13-17 år samt 512 tonåringar mellan 14-17 år har deltagit via en slumpvis rekryterad webbpanel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.