Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föräldrar oroliga sedan knivhotet på skolan

Den 7-årige pojken som hotade skolpersonalen med kökskniv är avstängd från skolan. Rektorn beskriver situationen som lugn. Men flera föräldrar som har kontaktat GP är oroade.

Sedan onsdagens händelse, då en 7-årig pojke gjorde utfall mot skolpersonal med kniv, har skolans rektor ägnat tid åt att prata med elever, föräldrar och personal. Rektorn har intrycket av att stämningen har varit lugn.

– Barnen är så små, så vi har informerat dem utifrån deras nivå. Jag har sagt att om det är något som känns läskigt får man komma in till mig och prata. Och jag har berättat att deras föräldrar känner till vad som har hänt. Om de börjar tänka på det som hände, när de sitter hemma vid matbordet eller när de ska gå och lägga sig, kommer föräldrarna att förstå vad det handlar om.

Rektorn har haft samtal med personalen och upplever att de gemensamt hanterade situationen väl. Den 7-åriga eleven är avstängd från skolan.

– Personal ur elevhälsan har pratat med elevens vårdnadshavare. Med hänsyn till familjen och deras situation så vill jag inte kommentera ytterligare. Men vi har en pågående dialog. Vi har varit medvetna om att eleven har haft svårigheter, sånt märker man.

Skolan har gjort en orosanmälan om händelsen till socialtjänsten, det är man skyldiga att göra vid sådana här händelser.

– Eleven får stanna hemma tills vidare. När han kommer tillbaka kommer vi att utforma vår organisation så att det blir säkert både för honom och de andra eleverna. Det upprättas en enskild handlingsplan utifrån barnets förutsättningar. Det finns redan stödpersonal i den aktuella klassen.

Läs också: 7-åring hotade personal

Flera föräldrar till berörda elever har hört av sig till GP om situationen på skolan.

– Man blir såklart orolig och fundersam. Jag känner mig ängslig över hur man ska rodda detta från skolans sida. Det är synd om pojken, men detta påverkar ju hela klassen. Det var flera barn som blev oroliga, säger en förälder.

Föräldern beskriver situationen på skolan som turbulent.

– Innan sommarlovet informerades vi om att det skulle göras nedskärningar och att alla stödresurser skulle bort. Jag tycker det hela är konstigt, det borde ha stått fullkomligt klart sedan förra läsåret att alla stödresurser är nödvändiga. Det känns tragiskt att budgetpengarna ska få styra på det sättet. Efter att många blev upprörda fick skolan ett tillskott, säger föräldern.

Men rektorn delar inte upplevelsen av att det är så det har gått till. Skolan har visserligen haft besparingskrav, men dessa har inte gått ut över stödresurserna. Däremot har de gjort en ny organisation så att de använder stödresurserna på ett annat sätt än tidigare, enligt rektorn.

Upplever ni att det är ett problem att följa både budgeten och skollagen?

– Inte i år. Vi använder befintlig personal utifrån de centrala resurser vi får oss tilldelade, men har dessutom förstärkt med externa pedagoger. Föräldrarna är nöjda, säger rektorn.

Och vad är då gårdagens händelse en konsekvens av?

– Av integritetsskäl vill jag inte gå in på det. Men det handlar inte om att det fattas resurser.

Vad vill du säga till de föräldrar som är oroade?

– Att de gärna får kontakta mig för eventuella frågor.

Har våld mot personalen ökat på er skola?

– Antalet anmälningar har ökat, men inte antalet händelser. Vi har ett rapporteringssystem som gör det lättare att anmäla händelser i arbetsmiljön, och jag uppmuntrar personalen att göra det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.