Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Följ med bakom stängda Sjöfartsmuseets låsta dörrar

Ett fikarum som ser ut som en ruin och ett kafé fullt med fiskar. Sjöfartsmuseet är sig inte likt. Många förbipasserande har nog noterat det gigantiska hålet som har grävts upp framför 30-talsbyggnaden – men GP visar nu vad som finns bakom museets sedan flera år tillbaka stängda portar.

Entrén är sig lik, med intakt trappa och blåmålade väggar. Men rundar man hörnet där biljettkassan tidigare låg och går mot det tidigare akvariet kliver man rätt in på en byggarbetsplats.

Golvet har pulveriserats till grus och damm och väggar och tak är blottade.

– Här är vårt lunchrum, säger Carina Sjöholm, museichef på numera stängda Sjöfartsmuseet, och går in i fikarummet som snarare ser ut som att det har utstått en mindre explosion.

Hon får ofta höja rösten – borrmaskinerna är många och högljudda.

Sjöfartsmuseet öppnar först 2022

Sjöfartsmuseet stängde sina dörrar för snart två år sedan i september 2018.

LÄS MER: Många tog farväl av Sjöfartsmuseet

Museet har funnits sedan 1933 men var i behov av en helrenovering. Först var det tänkt att museet skulle öppna igen till 400-årsjubileet, men på grund av att valet av entreprenör överprövades drog arbetet ut på tiden och ivriga museibesökare får snällt vänta till 2022.

LÄS MER: Sjöfartsmuseet försenat – öppningen skjuts till 2022

Men Carina Sjöholm tycker att det känns helt okej.

– Det viktiga är att det blir bra, säger hon.

Hon pekar ut en lite extra grusig hög och berättar att här ska den nya entrén ligga, söderut mot parken i stället för på sidan. Det nya Sjöfartsmuseet ska också få nya trappor, hissar och ett nytt kafé med uteservering mot parken i söderläge. Bättre tillgänglighet och uppdaterad brandsäkerhet, stora välvda fönster och en ny park.

LÄS MER: Så blir det nya Sjöfartsmuseet

400 000 liter vatten i nytt akvarium

Men den största nyheten är ändå det nya akvariet.

Det ska bli upp mot 12 000 kvadratmeter och stoltsera med flera nya vattentankar. Det största ska rymma 400 kubikmeter vatten, 400 000 liter. Allt ska ligga under jord och går man förbi byggarbetsplatsen i dag kan man se ett stort hål i marken där den nya byggnaden ska breda ut sig.

LÄS MER: Sjöfartsmuseet får kosta 40 miljoner mer

Bild: Higab/Gajd Arkitekter
Bild: Higab/Gajd Arkitekter

– Jag är överväldigad, att det snart ska bli sant. Man kan se hur stort det ska bli när man står i gropen, säger Carina Sjöholm.

Fiskarna bor i kaféet

Men var har museets fiskar och koraller tagit vägen under de fyra år som museet håller stängt? De bor numera i kaféet.

Eller ja, det rum som marinbiolog David Sällström visar in i liknar inte längre en plats man kan fika på. Smala gångar har skapats av mindre tankar där de vattenlevande djuren och växterna nu bor.

Marinbiologen David Sällström ser om sina koraller och fiskar i temporära lokaler. Bild: Robin Aron
Marinbiologen David Sällström ser om sina koraller och fiskar i temporära lokaler. Bild: Robin Aron

Det pågående arbetet har dock stängt av både el- och vattentillgång.

– Det är lite annorlunda men vi har börjat vänja oss. Vi har tillfällig el, tillfälligt vatten. Det är väldigt många speciallösningar just nu, säg er David Sällström.

I bubblande behållare odlas plankton som ska bli mat, men en av vattentankarna har lite mer sexuell utstrålning än de andra. Här pågår nämligen parning.

LÄS MER: Parning förbereds på stängda museet

Koraller utgör en viktig miljö för andra djur i haven; korallrev är både mat och gömställen och många varelser är helt beroende av att reven finns kvar. Bild: Robin Aron
Koraller utgör en viktig miljö för andra djur i haven; korallrev är både mat och gömställen och många varelser är helt beroende av att reven finns kvar. Bild: Robin Aron

Genom att simulera havstemperaturer, strömmar, dagsljus och månljus försöker man lura korallerna att de befinner sig i ett riktigt hav. Allt för att få dem att släppa könsceller och föröka sig – något som koraller gör relativt sällan.

Än har det dock inte blivit någon action. Enligt David Sällström kan det ta flera år innan korallerna släpper några könsceller.

– Vi får se när det blir, men det är ett väldigt spännande experiment att få korallerna att tro att de är i havet och vilja föröka sig, säger han.

LÄS MER: Rev vägg på Sjöfartsmuseet – hittade inmurat paket

David Sällström berättar att många koraller i haven är hotade. Med hjälp av en mörk gardin kan de lura korallerna att det är natt. Bild: Robin Aron
David Sällström berättar att många koraller i haven är hotade. Med hjälp av en mörk gardin kan de lura korallerna att det är natt. Bild: Robin Aron

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.