Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ny göteborgare. Wilma Erichsen är en av de ännu små tillskotten som gör att Göteborg växer. Här är hon med Pappa Christian och mamma Ingrid på stadsbiblioteket.

Födslar och migration ger rekordökning

2016 tros ha blivit ett rekordår i befolkningsökning. Med över 8 000 nya invånare har Göteborg vuxit sig allt större. Migration och nya bostäder har bidragit till att vi blivit fler. Men i stadsdelen Centrum har orsaken varit att allt fler barn föds.

2016 var året då det vände. I så gott som alla Göteborgs stadsdelar ökar befolkningen och detta beror bland annat på en ökad invandring och att det är fler som föds än som dör.

I några stadsdelar har bostadsbyggandet haft stor betydelse för befolkningstillväxten, till exempel i Lundby och Askim-Frölunda-Högsbo.
I stadsdelen centrum ökar också befolkningen. Här är anledningen främst att det föds 50 procent fler barn i stadsdelen än vad det gjorde i början av 2000-talet.
75 procent av barnen som fötts i Centrum har flyttat ut från stadsdelen till och med det år de fyller sex. Det är den största utflyttningen av alla sexåringar i hela Göteborgsområdet, och den har legat stabilt sedan 2000-talet.

Men samtidigt föds det alltså fler barn än tidigare.
Lena Lundqvist, demograf på Statistiska Centralbyrån, pratar om att den största anledningen till att befolkningen allmänt ökar i själva stadsdelarna är att det byggs fler bostäder.
En trend man sett i Stockholm de senaste 10-15 åren är att allt fler barnfamiljer väljer att stanna kvar i stadskärnan.
– Förr var det vanligare att familjen flyttade ut till villaförorterna. Så är inte fallet i dag, säger hon.

Läs mer: Wilma, 1,5, gillar att vara i centrum

Lutz Evert, vid enheten för samhällsanalys och statistik på stadsledningskontoret, menar att det inte riktigt är så i Göteborg. Andelen barn som flyttar ut från de centrala delarna av staden har varit stabila under större delen av 2000-talet.
Att det är fler barn som flyttar ut beror på att antalet födda ökat. Det ökade antalet födda förklarar också att antalet barn som stannar kvar i de centrala delarna av staden ökat.
De tre första kvartalen 2016 föddes 6 082 barn i Göteborg – dubbelt så många som antalet invånare som avled under perioden.
– Fruktsamheten, som man kallar det, har ökat bland kvinnorna. Man väljer att skaffa fler barn, säger Lutz Evert.
Totalt kommer Göteborg i slutet av 2016 att ha runt 556 250 invånare, en ökning med över 8 000 från 2015.

Helén Andersson, enhetschef för Barnmorskemottagningarna Kungshöjd och Gibraltargatan, har sett att antalet inskrivna gravida har ökat.
– Vi har märkt en ökning varje år och har successivt ökat vår verksamhet. Men vi har inte sett någon dramatisk ökning just 2016. Vi har anställt fler barnmorskor och öppnat ytterligare en mottagning på Gibraltargatan, då vi såg att det fanns en lucka i den delen av centrum, säger Helén Andersson, enhetschef för Barnmorskemottagningarna Kungshöjd och Gibraltargatan.
Närhälsan har 20 barnmorskemottagningar i Göteborg. Varav fyra i centrum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.