Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Närboende kan få förvarning om Västlänkens sprängningar. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT
Närboende kan få förvarning om Västlänkens sprängningar. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Få sms eller bli uppringd innan det sprängs

Bygget av Västlänken kommer att innebära en hel del sprängningar. Nu har trafikverket öppnat en tjänst som erbjuder en förvarning innan det smäller. De som bor max 150 meter ifrån sprängområdet kan få sms, mejl eller bli uppringd 30 minuter innan det smäller.

Nu när bygget av Västlänken påbörjats kommer det bland annat innebära en hel del sprängningar. För de som bor eller verkar nära dessa områden går det nu att anmäla sig för att få en förvarning, antingen via sms, mejl eller att bli uppringd.

– Det här är en tjänst som vi upphandlat och som använts i många byggprojekt i Sverige, säger Agneta Eklund, kommunikatör för Västlänken på Trafikverket.

Men det gäller bara för de som bor max 150 meter ifrån byggområdet.

– Det finns också en rörlig kostnad i det här, så man får fylla i var man bor. Vi förväntar oss inte att man kommer att störas utanför dessa gränser, även om det kan höras, säger Agneta Eklund.

Bara de i närområdet varnas

Tycker man ändå att man bor såpass nära att man vill ha en förvarning så kan man kontakta Trafikverkets kontaktcenter för en individuell bedömning.

– Då får vi ta en diskussion om det enskilda fallet. Men det är viktigt för oss att försöka hålla på dessa gränser för att kunna behandla alla lika, säger Agneta Eklund.

Hon förtydligar att det bara är de i närområdet till själva sprängningen som kommer att förvarnas.

– Om du exempelvis bor vid Haga så får du ingen varning om det sprängs vid Korsvägen. Det är din lokalisering som avgör.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.