Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Få koll på trenderna 2017

Stark är det nya smala, glitterpaljetter och knallrött är inne och bränt kommer att ta över våra smaklökar. Så spås trenderna bli 2017. Mest fokus kommer det vara på inre mående, att vara lugn och stark.

2017 kommer att vara året då hipstermatkulturen dör ut, alkoholkonsumtionen minskar och intresset för sociala medier svalnar av. Tillbaka är söndagssteken med familjen där alla har varsin tallrik.

Mat:

– Det går från att maten har varit för att roa oss med olika specialiteter till att det ska vara effektivt för både kropp och själ, säger Lennart Wallander, vd och projektledare för Matkommunikationsbyrån Food and Friends.

Han går rakt på sak. Det är dags att växa upp. Lennart Wallander menar på att människor har blivit mer medvetna och det syns i deras matvanor. Det har utvecklats från ekologiskt till närproducerat och nu är det att minska matsvinnet som gäller.

– Även barer har hakat på att minska svinnet och jag tror att de som blir näst på tur är konditorier. Att vi har blivit mer vuxna syns även i att vi har tagit bort de barnsliga smakerna och nu går mot det bittra. Det är fokus på hållbarhet och hälsa, säger han.

Mode:

Josephine Aune, moderedaktör på Elle säger att det är många stilar som mixas under 2017. Den största trenden är knallrött.

– Sedan har modet gått ifrån det minimalistiska till det maximalistiska. Det ska vara megastora fickor, knalliga färger tillsammans med lite mer neutrala färger och nyckelplagget är den vita byxan.

Rött, vitt och rosa. Gigantiska väskor möter minimalistiska väskan som knappt rymmer ett läppstift. Och 80-talet som växt fram under hösten stannar.

– Discopaljetter, glitter och stora örhängen är jättestort. Sedan fungerar fortfarande de klassiska plaggen som skjortan, trenchcoaten och kavajen, säger Josephine Aune.

Samhälle och hälsa:

Ingela Stenson, omvärldsanalytiker på United minds pratar om en stor utökning av 2016 års trender.

– Ätandet har mer och mer närmat sig samhällets värderingar. Jag kallar det hälsa 360 grader då du alltid gör ett ställningstagande även i sina matvanor, säger hon.

Men hon pratar även om hälsostress som cirka 40 procent av svenskarna känner av, kraven är stora på att allting ska vara prestigefullt och pretentiöst hela tiden.

– Vi lever i en ohållbar vardag där hälsostressen blir ett bakslag. Det leder till att vi mer och mer går mot att tänka "good is enough". Det är okej att äta snabbmat då och då, ingen behöver vara perfekt, säger Ingela Stenson.

Fokus på den mentala hälsan kommer att finnas kvar. Inom träning och hälsa är stark det nya smala.

– Det är otrendigt att säga att man bantar. Proteinhypen tar sig till en ny nivå där man vill ha bra proteiner före och efter träning och ibland ersätta köttets protein, säger hon.

Trendspanaren Göran Adlén håller med Ingela Stenson om att stark är den nya smala. Och lugn.

– Stark och lugn är nyckelorden för 2017. Vi tröttnar på lyckolivet på sociala medier och kommer att prata om baksidan av detta. Vi orkar inte längre kolla på hur många selfies som helst, säger han.

Göran Adlén säger även att vi kommer jaga lugnet ännu mer under 2017. Men vi kommer inte hitta det.

– Problemet är att vi jagar lugnet genom att köra snabb yoga. Det hjälper inte. Naturturismen kommer att växa sig starkare nästa år. Det kan handla om att gå ut och promenera och ta en fika i skogen. Bara vara. Det är något som vi glömt bort, säger han.

2017 kommer att vara året då vi tröttnar på sociala medier.

– Vi mår inte bra. Vi kan inte hantera och sortera all den information vi tar in varje dag genom att scrolla på Facebook. Vi har tröttnat på det och kommer leta efter något mer äkta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.