Få bostäder till hemlösa ett år efter avtalet

Med ett ambitiöst avtal skulle privata fastighetsägare och Göteborgs Stadsmission tillsammans hjälpa Göteborgs hemlösa till egna lägenheter. Men ett år senare kan konstateras att resultatet varit skralt.

ANNONS
|

Sommaren 2016 skrev Fastighetsägarna och Göteborgs Stadsmission under ett samarbetsavtal med syfte att hjälpa de ungefär 1000 personer i Göteborg som är i akut behov av hem till ett eget boende.

– 1000 personer är förstås alldeles för många, men det är inte fler än att det borde gå att utrota den akuta hemlösheten, sa Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna då.

Tanken var att privata fastighetsägare skulle kunna erbjuda lediga lägenheter till hemlösa och att Göteborgs Stadsmission skulle agera mellanhand och stöd till dem som flyttar in. Om de efter 18 månader anses ha skött både hyra och hållit god ordning skulle de sedan få ta över förstahandskontraktet – allt enligt modellen Bostad först som går ut på att ett eget boende är grunden för att kunna ta tag i andra problem.

ANNONS

Men trots att de privata fastighetsägarna sedan dess lyckats få fram rekordmånga lediga lägenheter för att stötta upp i Göteborgs sociala frågor så är det bara några enstaka som har gått till det nya projektet.

"Flyktingfrågan har kommit emellan"

En stor anledning till det är att de flesta lägenheter samordnas via kommunens fastighetskontor. När de i sin tur fördelar dem vidare är efterfrågan stor från flera olika håll. Framförallt då kommunen sedan 2016 är skyldiga att fördela bostäder till nyanlända enligt bosättningslagen.

– Hela flyktingfrågan har kommit emellan. Man har dammsugit marknaden både hos privata fastighetsägare och hos allmännyttan på lägenheter som man har riktat till nyanlända enligt bosättningslagen. Det har gått rätt så trögt för oss att få avtal den här vägen. Jag förstår ju att det finns behov även där, men jag är någon slags advokat för hemlösa och vill få upp den frågan på agendan, säger Kjell Larsson på Stadsmissionen.

Tuffare bostadsmarknad

Rikard Ljunggren på Fastighetsägarna tycker att det fortfarande är för tidigt för att sätta något betyg på samarbetet.

– När vi gick in i det hade vi en ödmjuk inställning. Men det är ett långsiktigt arbete. Det tar ett tag innan det sätter sig, säger han.

Han påpekar att det dröjde fram till i våras innan de lyckades förhandla fram ett nödvändigt avtal även med kommunen. Sedan dess klassas samarbetet med Stadsmissionen som ett sätt för privata fastighetsägare att ta socialt ansvar. Det är en punkt som kan ha avgörande betydelse för vilka bolag som ska få nya kontrakt för att bygga på kommunal mark.

ANNONS

– Men det spelar nästan ingen roll hur många bra avtal vi har om det inte finns några lägenheter. Situationen på bostadsmarknaden har blivit mycket värre. Och med flyktingkrisen är det många lägenheter som ska gå till förtur. Det gör att marknaden, om man kan uttrycka sig så, för det här avtalet har minskat, säger han.

"Det gäller bara att viljan finns"

Kjell Larsson hoppas att antalet lediga lägenheter som fördelas ut för bostadssociala ändamål ska fortsätta ligga på en hög nivå även efter att flyktingfrågan svalnat av.

– Jag vill inte ställa grupper mot varandra. Men jag har pratat om Bostad först i tio års tid. Man har hela tiden sagt att det inte finns lägenheter. Rätt vad det är finns det flera hundra. Men när det lugnar ner sig i flyktingfrågan kanske vi kan fortsätta hålla en hög numerär på lägenheter som i stället kan gå till hemlöshetsarbetet – det gäller bara att viljan finns, säger han.

ANNONS