Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det byggs mer än på länge i Göteborg, men än syns inte resultatet i färdigställda bostäder.

Färre nya bostäder än förra året

Byggboom? Kanske inte ändå. Hittills i år har färre bostäder färdigställts i Göteborg än både 2015 och 2016.

Rödgröna politiker i Göteborg talar ofta om att det syns byggkranar överallt och att det byggs mer i staden än det gjort på 40 år. Nya siffror över bostadsbyggandet, som ska presenteras för fastighetsnämnden i slutet av månaden, ger dem delvis rätt.

  • Just nu pågår byggandet av 4 055 bostäder i Göteborg. Det är mer än antalet pågående byggen vid årsskiftet, då 3 665 bostäder byggdes, och i utgången av 2015, då siffran var 3 495.
  • Däremot har antalet färdigställda bostäder inte stigit. Under årets tre första kvartal färdigställdes 1 673 bostäder i kommunen. Det är färre än de tre första månaderna 2016 (1 784) samt 2015 (1 905)

Har ökat något

I rapporten till fastighetsnämnden konstaterar fastighetsdirektör Martin Öbo att nyproduktionen av bostäder bör följas över längre tid, inte något enskilt kvartal, och att jämförelser måste göras med försiktighet: "I genomsnitt har det per år färdigställts ca 2 200 bostäder sedan 2010 och de senaste fem åren ca 2 400 bostäder", konstaterar han.

Att få upp bostadsproduktionen till högre nivåer har under lång tid varit de styrande politikernas ambition. Redan under förra mandatperioden hade de rödgröna ett mål om 10 000 färdigställda bostäder under åren 2010-2014, något man aldrig var i närheten av att nå. Till denna mandatperiod skruvades ambitionsnivån upp ytterligare.

En ökning trolig

Vid sidan av "den ordinarie" produktionen ska dessutom 7 000 extra bostäder byggas inom ramen för satsningen Bostad 2021. I den satsningen har ett antal detaljplaner godkänts. Än är inget bygge igång, men det finns i vart fall en del som talar för att bostadsproduktionen kommer att öka under de närmaste åren.

En majoritet av de bostäder som färdigställts hittills i år är flerfamiljshus – 1 303 stycken, jämfört med 250 småhus och 19 specialbostäder. 101 nya bostäder har tillkommit genom ombyggnad.

De flesta nybyggda bostäder ligger i Kvillebäcken, Nya Hovås och Tuve centrum.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.