Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Familjen Andreas, Karolina, Valter, Svante Catoni gjorde en insats i Lilleby för havsmiljön.

Färre kusträddare ute på städdag

Miss i kommunikationen gjorde att få göteborgare dök upp till strandstädningen i Lilleby på Hisingen. Men det blev ändå åtta säckar skräp och ett bildäck.

Det är andra året som Håll Sverige Rent och Havs- och vattenmyndigheten kör projektet Kusträddarna med strandstädning, i år från Strömstad till Helsingborg med Bohuslän i fokus.

Men det råder stor förvirrning om vem som ska hålla i projektet i Göteborg och knappt någon information har nått ut till allmänheten.

Sofia Olsson, från Park & naturförvaltningen, fick uppdraget att åka ut till Lilleby i sista sekunden. Hon väntar vid glasskiosken med sopsäckar, handskar och pins till alla som vill vara med. Men när GP kommer dit strax efter klockan 11 har ännu inga frivilliga anmält sig.

Snopet

Förra året var det Askimsviken som fick en uppsnyggning och många ställde upp för att hjälpa till.

– Den här gången känns det lite ensamt och snopet. Det är synd på en sån fin dag men det måste ha blivit något missförstånd på vägen, säger Sofia Olsson.

Familjen Catoni är de första som kommer och är beredda att hugga i. Pappa Andreas googlade i ett helt annat sammanhang när han av en tillfällighet ramlade in på en sida och läste om strandstädningen.

Familjen med barnen Valter, Svante och Edith bor i Tolered.

– Vi försöker lära barnen om miljön. Det är lite pedagogiskt också att visa vad som händer när man slänger skräp i havet. De går i Mulleskolan och var i veckan ute och städade med förskolan, berättar mamma Karolina.

I år var sandstranden i Lilleby ovanligt ren efter vintern. Men lite plast och annat skräp hamnar i den gula säcken.

Miljöhot

Efter två timmar har några till dykt upp och sammanlagt 15 personer är i gång längs vattenbrynet. Vid 13-tiden hade de fått ihop åtta säckar skräp.

Förra året lockade Kusträddardagen 1 500 deltagare som tillsammans samlade in elva ton skräp.

Marint skräp är ett stort miljöhot i havet och längs kusten. Bara 15 procent flyter upp på land, resten sjunker till botten eller flyter runt ute till havs.

I år finansieras Kusträddarna av Havs- och vattenmyndigheten och Stena Recycling AB.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.