Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hamza Ibrahim är, ordförande i Ensamkommandes förbund, varnar för fler kommer att försöka ta sig in i landet illegalt.

Färre flyktingar efter gränskontrollerna

Sedan gränskontrollerna infördes har färre ensamkommande barn anlänt till Göteborg. Kontrollerna har också inneburit att flyktingströmmen minskat.

Det är P4 Göteborg som har fått färska siffror av Migrationsverket. Tidigare kom 80-100 flyktingar varje dag med färja till Göteborg. Sedan den tillfälliga gränskontrollen infördes är siffran nu nere på 20-40 personer.

– Vi ser att det kommer något färre till vår region om man tittar på Tysklandsfärjan, säger Linda Ottosson, sektionschef vid Migrationsverket Region Väst, till P4.

Samtidigt betonar Migrationsverket att det gått för kort tid för att med säkerhet slå fast att det är en trend men att siffrorna hittills pekar på en minskning.

Det innebär inte att Migrationsverket fått mindre att göra.

– Efter att gränskontrollen infördes så ser vi att den större delen av dem som kommer väljer att söka asyl i Sverige, säger Linda Ottosson.

P4 Göteborg skriver också att kontrollerna har inneburit en förändring av vilken typ av flyktingar som kommer till Göteborg. Enligt Linda Ottosson har gruppen barn utan vårdnadshavare minskat medan småbarnsfamiljerna ökat.

Hamza Ibrahim är ordförande i Ensamkommandes förbund. Han uppger till GP att han är kritisk till att regeringen införde gränskontroller:

– Självklart är tanken att avskräcka flyktingar att komma hit. Och det har tydligen fungerat. Men flyktingar har själva inte valt sin situation utan behöver skydd. Nu kommer familjer att bli splittrade när familjemedlemmar som inte har pass eller id-handlingar stoppas vid gränsen. Det hade varit mycket bättre om Migrationsverket fått mer resurser för att klara trycket.

Han varnar också för fler kommer att försöka ta sig in i landet illegalt. Ensamkommandes Förbund beskriver sig som ett partipolitiskt och religiöst obundet förbund som består och drivs av självorganiserade ensamkommande ungdomar från olika länder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.