Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Färre deltagare än vanligt i årets Tough Viking

Inför tomma läktare och flera nya hinder gick en något annorlunda upplaga av årets Tough Viking av stapeln under lördagen.
50 peppade löpare startade åt gången med en timmes mellanrum på Slottsskogsvallen.
– Jag kände att jag behövde en utmaning, säger tävlaren Boban Bozovic.

Sammanlagt kunde omkring 300 löpare vara med och delta i årets version av hinderbaneloppet Tough Viking i Göteborg. Det är mindre än hälften så många löpare som under ett vanligt år.

– Vi visste inte alls hur det skulle bli. Det var högst osäkert in i det sista, tills vi hittade det konceptet som vi genomför i dag, säger Tough Viking-grundaren David Klint.

Ringar att svinga sig i, tunga sandsäckar att bära och ett helt nytt tunnelhinder att kravla sig igenom. Det är tre av de 15 hinder som deltagarna ställs inför, varv efter varv inne på Slottsskogsvallen.

– Det stora nya i år är att man springer så många varv man kan på 45 minuter. Vanligtvis, i Slottsskogen, springer man en bana som är åtta kilometer. Då brukar vi ha ungefär 30 olika hinder, i dag har vi 15, säger David Klint.

Lockar många löpare

Samtidigt som 50 löpare kämpar med den sista orken inne i arenan, samlas nästa grupp deltagare utanför ingången. Och längst med staketen runt om banan har människor spridit ut sig för att få se sina nära och kära ta sig igenom den tuffa hinderbanan.

Loppet, som i vanliga fall anordnas i april, har lockat många löpare i år.

– Jag kände att jag behövde en utmaning. I och med hela pandemin så har man legat lågt med träningen, sedan dök Tough Viking upp och då kände jag: ”vi kör nu”, säger Boban Bozovic, som precis har sprungit de 45 minuterna tillsammans med vännerna i idrottsföreningen Lion Crown Muay Thai.

– Det är alltid kul att svettas och känna på lite blodsmak, det är det vi gillar. Vi har snackat om det i många år, men i år tog vi tag i det, säger klubbkamraten Pontus Norgren.

Boban Bozovic visar sin medalj för systerdottern Leontina Andric. Bild: Meli Petersson Ellafi
Boban Bozovic visar sin medalj för systerdottern Leontina Andric. Bild: Meli Petersson Ellafi

”Fungerar jättebra”

Och restriktioner och nya lagar innebär inte bara tomma läktare och färre hinder, utan även nya utmaningar och en helt annan kämpaglöd.

– Det brukar vara mycket mer lera, eld och andra tuffa hinder. Här är det mer teknik, styrka och smidighet som gäller. Det fungerar jättebra, många tycker att det är superkul och bra att vi lyckas göra någonting över huvud taget i dessa tider, säger arrangören och grundaren David Klint och fortsätter:

– De saknar såklart publiken, men vi funktionärer gör så gott vi kan och hejar på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.