Kammaråklagare Karl-Erik Esbo har ett 90-tal ärenden som väntar på utredning.
Kammaråklagare Karl-Erik Esbo har ett 90-tal ärenden som väntar på utredning.

Färre åklagare ska göra mer

ANNONS
|

Det är kammaråklagare Karl-Erik Esbo och ombud för fackförbundet Jusek som listar konsekvenserna av den kapade budgeten för 2008.

Besparingsförslaget som GP tidigare berättat om står fast. De tre åklagarkamrarna i Göteborg får sex miljoner mindre än förra året, vilket representerar sex - åtta åklagartjänster, samtidigt som antalet ärenden ökat med tio procent de senaste två åren.

Färre åklagare ska göra mer.

- Det är en matematik som inte går ihop. Vi har redan fulla arbetsdagar, säger Karl-Erik Esbo.

Han bläddrar i högarna i hyllan bakom skrivbordet. Där ligger 90 pågående utredningar. Bland annat flera våldtäkter.

- En del är sex, sju månader gamla. Våldtäkter där ingen gärningsman har gripits är redan lågt prioriterade hos polisen. Och vi kommer inte att ha möjlighet att driva på de här förundersökningarna framöver.

ANNONS

Fördubblade utredningstider är en konsekvens, menar Esbo.

- Det är förödande. Det är oerhört mycket svårare att utreda ett brott efter ett år och det leder nästan undantagslöst till att ärendet skrivs av. Ja, det är ett hot mot rättssäkerheten, säger Karl-Erik Esbo.

"Illa redan i dag"

För brottsofferjouren är besked om nedlagda utredningar vardagsmat. Anne Holmdahl chef på jouren i Göteborg möter mycket frustration och förtvivlan.

- Det är illa redan i dag. Om det läggs ner ännu fler utredningar undrar jag hur människors uppfattning om rättssystemet kommer att påverkas. Och om orsaken är pengar blir det ytterligare en kränkning.

Även utredningar om villainbrott, bilstölder och krogmisshandel kommer att få stryka på foten, befarar Esbo. Inte heller grova bedrägerier står högt på listan hos politikerna över brott som ska prioriteras.

- Jag har tio, femton grova bedrägeribrott här, förskingringar för flera miljoner. Det äldsta är två år, säger Karl-Erik Esbo.

Han menar att kamrarna nu måste minimera externa uppdrag, bland annat i projektet Ung och Trygg samt Barnhuset i Göteborg som arbetar med barn som utsatts för sexuella övergrepp och misshandel.

- I sådana ärenden är det vitalt att man får tid och möjlighet att bygga upp förtroende mellan barnen och oss. Jag är övertygad om att utredningarna kommer att försämras och färre brott mot barn kommer att utredas.

ANNONS

Längre utredningstider

Riksåklagaren som ansvarar för fördelningen av pengarna på landets kammare håller inte med om att rättssäkerheten hotas när myndigheten bantas. Men medger att resultatet kan bli längre utredningstider.

- Om arbetsmiljön kommer i fara kan effekten bli att utredningstiden blir längre. Att ärendena ligger längre hos åklagare. Men vi ska göra allt vi kan för att undvika detta. Vi har ett samhällsuppdrag som vi måste följa, säger Fredrik Wersäll.

En åtgärd är att se över möjligheten till effektivisering bland Göteborgs tre åklagarkammare.

- Det kan bli så att tre kamrar blir två eller en.

FAKTADebatten

Åklagarmyndigheten

ANNONS