Färgglatt, glittrigt och glädjefyllt under Hammarkullekarnevalen

Efter några turbulenta dagar av ekonomiska bekymmer var det ett tag oklart om Hammarkullekarnevalen skulle äga rum i år. Men under lördagen dansade karnevalståget trots allt traditionsenligt genom stadsdelen.
– Det är underbart att få titta på alla våra grupper som varit här och tränat under året och se glädjen i deras ögon, säger karnevalsgeneralen Tony Parath.

ANNONS
|

Ljudet från trummor och blåsinstrument hörs hela vägen till den nästintill smockfulla parkeringsytan ett par hundra meter från Hammarkulletorget. Solen och den behagliga temperaturen ger utmärkta förutsättningar för en lyckad karneval.

I startfållan står tjugosex olika föreningar och väntar på att tåget ska börja röra sig framåt. Under tiden passar de flesta på att öva på koreografin en sista gång. Mellan grupperna går Tony Parath, karnevalsgeneral, som genom en öronsnäcka kan kommunicera med alla funktionärer. Trots några turbulenta dagar har han ett glatt humör.

– Det är underbart att få titta på alla våra grupper som varit här och tränat under året och se glädjen i deras ögon. Solen skiner och det kan inte bli mer fantastiskt än vad vi har det idag.

ANNONS
Tony Parath, karnevalsgeneral.
Tony Parath, karnevalsgeneral. Bild: Paul Wennerholm

Har hotats av konkurs och vite

Tidigare i veckan rapporterade GP om att karnevalen tampats med ekonomiska bekymmer.

Först kom krav från polisen att antalet vakter skulle dubblas, vilket skulle bli en för stor kostnad för karnevalen, men genom en ny sponsor kunde det problemet lösas i sista stund.

Därtill tillkommer utmaningen att hålla ljudnivåerna nere, då miljöförvaltningen kan komma att förelägga ett vite ifall det väsnas för mycket. Då miljöförvaltningen inte förvarnar ifall de kommer befinna sig på platsen eller inte återstår det att se ifall ljudnivån kan leda till ekonomiskt bakslag för karnevalen just i år.

– Vi har ju haft problem med det här med vakterna. Sen är det ju detta med ljudnivån, men om det ställer till med problem får vi veta senare. Men just nu är det bara att köra, så får vi sköta det som vi kan bestämma över, säger Tony Parath.

Flera dansstilar tar plats i tåget

Mitt i tåget står Viktor Reic och Aaron Rada i färgglada paljettkostymer. De är här för att dansa den bolivianska folkdansen Caporales.

– Vi kommer från gruppen Raices från Malmö, det är andra året i rad som vi är här nu, och det känns väldigt bra, säger Viktor Reic.

Är det kul att komma hit till Göteborg och Hammarkullen?

ANNONS

– Det är riktigt riktigt kul, det är det här som är kultur. Det ska bli fett, säger Aaron Rada.

Längre bort i tåget står Robby Rocha från föreningen Robby All Style’s som blandar danser från hela världen. Förutom deltagande i festivalen är de aktuella med en föreställning på Världskulturmuseet.

– Vi kör en stor blandning av olika danser från hela världen, latinamerikanskt, brasilianska danser, Dancehall, ja allt möjligt. Det ska bli väldigt kul att vara med i festivalen idag, säger Robby Rocha.

Fressia Merino från sambaskolan A Bunda.
Fressia Merino från sambaskolan A Bunda. Bild: Paul Wennerholm

För att dämpa ljudnivåerna något har de mer högljudda föreningarna, ofta de med mycket truminslag, fått en förkortad sträcka. I stället för att starta vid Bredfjällsgatan ansluter några av dansarna först vid sista biten av sträckan. Fressia Merino från sambaskolan A Bunda är en av dem.

– I år har vi rymdtema. Vi har astronauter som spelar trummor. Vi har dansande månar och stjärnor. Själv är jag en sjungande alien. Med rymdtemat representerar vi att vi tar ut samban i rymden och genom det kan nå alla, säger Fressia Merino.

Hur känns det att gå in senare i tåget?

– Det är lite synd att vi inte spelar lika länge, men det är också lite skönt då vi går runt i högklackat, säger Fressia och skrattar.

ANNONS

LÄS MER:De tar chilensk steampunk till Hammarkullekarnevalen

LÄS MER:Hammarkullekarnevalen nära konkurs efter polisens nya krav

LÄS MER:Hammarkullekarnevalen kämpar med att hålla nere ljudnivåerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS