Färdtjänstchaufför i Göteborg döms för misshandel av Lena

Lena Pilquist drogs från bilen och slängdes i marken. Ett vittne beskrev det som en ”judosving”.
Nu döms färdtjänstchauffören för misshandel.

ANNONS
|

Händelsen inträffade i maj 2021, som GP tidigare berättat. Lena Pilquist hade beställt färdtjänst till sitt hem i Kungsladugård när hon hamnade i diskussion med färdtjänstchauffören. Hon reagerade på att chauffören, enligt henne, inte hade vidtagit tillräckliga smittskyddsåtgärder mot covid-19.

Chauffören beställde en ny bil till platsen, och därefter inträffade den händelse som nu tagits upp i Göteborgs tingsrätt. Chauffören menar att han höll i hennes midja och flyttade henne åt sidan, innan Lena själv ska ha tagit några steg och ramlat omkull. Lena menar å andra sidan att hon plötsligt drogs ut ur bilen.

– Jag grips av panik i situationen och skriker att han ska släppa mig. Jag blir otroligt rädd och stressad, fortsätter skrika och försöker dra mig åt det andra hållet, har hon tidigare berättat för GP.

ANNONS

Därefter kastades hon till marken. Den versionen får också stöd av vittnen som såg händelsen. Ett av dem har beskrivit kastet som en ”judosving”.

Åklagaren: ”Nöjd med påföljden”

Medan chauffören nekat till brott bedömer Göteborgs tingsrätt att Lenas berättelse är den trovärdiga, och har stöd i den övriga utredningen. Chauffören, som tidigare är ostraffad, döms därför för misshandel till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst. Han ska också betala 10 000 kronor i skadestånd till Lena.

– Jag är nöjd med påföljden och tycker att den är riktig, säger åklagaren Filip Andersson.

Chaufförens advokat, Daniel Kazemi, säger att han inte har några kommentarer att lämna med anledning av domen, och kan inte svara på om domen kommer att överklagas eller inte.

Lena Pilquist: ”Färdtjänsten måste ses över”

Lena Pilquist är själv lättad efter att domen fallit.

– Självklart blev jag väldigt glad.

Hon beskriver att processen har varit påfrestande. Dels att vänta i ett och ett halvt år, dels att ta sig igenom själva rättegången som hon beskriver som ”fruktansvärd”, med minnen som väcktes till liv på nytt.

Lena Pilquist känner att domen ger henne en del upprättelse. Samtidigt menar hon att det är viktigt att kommunen nu drar lärdom av händelsen och bland annat ser över utbildningsinsatserna.
Lena Pilquist känner att domen ger henne en del upprättelse. Samtidigt menar hon att det är viktigt att kommunen nu drar lärdom av händelsen och bland annat ser över utbildningsinsatserna. Bild: Paul Wennerholm

Lena gjorde det inte främst för sin egen skull, menar hon.

– Jag gjorde det också för alla andra som åker färdtjänst i Göteborg och Sverige – för färdtjänsten måste ses över. Människor kommer till korta och åker med dem, men har inte kraft över när de kommer hem till att sitta och anmäla om en chaufför varit olämplig på något sätt. Därför blir det inte förmedlat till Göteborgs stad hur dåligt det är – och det är därför jag har gått igenom det här eländet.

ANNONS

Enligt Lena finns fler exempel på chaufförer som betett sig olämpligt på olika sätt. Hon önskar större kunskap och förståelse för hur människor med dolda funktionsnedsättningar ska behandlas.

Göteborgs stad: Har avslutat sin anställning

Göteborgs stad har tidigare betonat att de som har behov av färdtjänst ska kunna känna sig trygga. Under utredningens gång har chauffören, som varit anställd av ett externt bolag, inte fått köra färdtjänstresor åt kommunen.

Chauffören har därefter valt att avsluta sin anställning i det aktuella bolaget. Domen i sig föranleder därför inga särskilda åtgärder för Göteborgs stad, skriver trafikkontoret i ett mejl till GP.

LÄS MER:Lena hamnade på marken – färdtjänstchauffören misstänks för ”judosving”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS