Fängelse i 14 år – 28-åring döms för mord på australier på Odinsplatsen

Den 28-årige man som stått åtalad för mordet på en 30-årig man från Australien dömdes under torsdagen för dådet. Påföljden blev 14 års fängelse.

ANNONS
|

Det var på morgonen den 20 december förra året som en 30-årig man från Melbourne i Australien hittades svårt knivskuren på Odinsplatsen.

Polis och ambulans larmades snabbt till platsen för att hjälpa mannen och säkra brottsplatsen.

Mannen avled senare på sjukhus och kort efteråt greps och anhölls en 28-årig man som tidigare varit känd av polisen och som senare åtalades under våren.

Enligt åklagaren skulle brottet ha skett helt slumpmässigt och de två männen ska inte ha känt varandra sedan tidigare.

Tidigare i början av juli i år avslutades rättegången mot 28-åringen och tingsrätten slog då fast att han var skyldig till brottet och skulle dömas. Vad som kvarstod var att göra en rättspsykiatrisk undersökning för att fastslå om 28-åringen var psykiskt sjuk eller ej.

ANNONS

Resultatet av den undersökningen blev färdig tidigare i förra veckan och det stod då klart att mannen inte var att betrakta som psykiskt sjuk.

Döms till 14 års fängelse

På torsdagen meddelades domen i Göteborgs tingsrätt. 28-åringen döms för mord till 14 års fängelse.

I domen skriver tingsrätten:

"NN kan knytas till området kring Odinsplatsen vid den relevanta tidpunkten. Han var då beväpnad med bl.a. kniv och uppträdde irrationellt och var drogpåverkad. NN ska dömas för mord. NN förekommer under 18 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes under 2012 till skyddstillsyn för narkotikabrott. Under år 2010 dömdes han för bl.a. rån till fängelse ett år två månader. Efter skyddstillsynsdomen har han lagförts för bötesbrottslighet vid några tillfällen."

Kammaråklagare Niklas Högdén har tidigare yrkat på att han skulle dömas för mord till 14 - 16 års fängelse och är därmed nöjd med domslutet.

– Normalpåföljden för mord är 14 år och det tycker jag är rimligt. Sen är straffet mätt i antalet år av mindre betydelse för mig. Det viktigaste är att han dömdes för just mord, säger Niklas Högdén om domen.

28-åringen har under hela förundersökningen och åtalet hävdat att han inte minns något från händelsen.

Trots det har vittnesuppgifter från personer i hans närhet vittnat om att 28-åringen känt sig ångerfull och övervägde att lämna över sig till polisen. Något som han senare har avfärdat i förhör.

ANNONS

"Vi kommer absolut att överklaga"

Ann Bark är advokat till den dömde 28-åringen och hälsar att domen kommer att överklagas från deras håll.

– Min klient förnekar brott och vi kommer absolut att överklaga. Som jag sagt tidigare delar jag inte bevisvärderingen till att börja med och sen är jag inte nöjd med rubriceringen heller, säger Ann Bark.

Utöver mordet döms mannen också för olaga mot mot en 58-årig man samma kväll. Han kommer att stanna i häkte tills domen verkställs.

ANNONS