Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Flygplanet evakuerades.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Fängelse för bombhot ombord på plan

Den ryske mannen bombhotade ett plan som tvingades nödlanda på Landvetter. Nu döms han till fängelse och får inte komma till Sverige på fem år.

I slutet av april i år uttalade mannen, som är rysk medborgare, att det fanns en bomb ombord på det Norwegian-plan han färdades med. Planet var då i svenskt luftrum, på väg mellan danska Kastrup och norska Gardemoen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kaptenen tog beslutet att gå ner för landning på Landvetter, som var närmsta flygplats, och begärde omedelbart stöd av polisen.

Planet landade på Landvetter på eftermiddagen och först sent på kvällen var planet säkrat. Poliser med bombhundar hade då sökt igenom det utan att hitta någon bomb.

De runt 100 passagerare och sex besättningsmän som färdades i planet hade evakuerats direkt vid landning. De flögs senare vidare till Gardemoen.

Mannen greps direkt efter landningen och häktades misstänkt för luftfartssabotage. Han åtalades i mitten av juni och på tisdagen kunde tingsrätten meddela sin dom. Mannen, som är i 50-årsåldern, döms till 1,5 års fängelse och ska även betala ett skadestånd till Norwegian på drygt 100 000 kronor. Utöver det får han inte komma tillbaka till Sverige på fem år.

Flygtrafiken till och från Landvetter låg helt nere under 35 minuter i samband med att det bombhotade planet tvingades landa på flygplatsen. Tre passagerarplan fick omdirigeras på grund av bombhotet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.