Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fängelse efter tumultartad misshandel

Det misstänkta kidnappningsdramat på Hisingen i augusti slutade med ett och ett halvt års fängelse för en 44-årig man.

Den tumultartade händelsen på Vårvädersgatan på Hisingen den 19 augusti rubricerades först av polisen som olaga frihetsberövande eller människorov.

Flera vittnen larmade polisen om att ett stort antal personer slogs i en trappuppgång på Vårvädersgatan.

Polisens presstalesman Björ Blixter sade redan när händelsen inträffade att det inte var någon fara för allmänheten och att det fanns en bakgrund till dramat.

Fyra män greps på platsen misstänka för misshandel och olaga frihetsberövande.

En 35-årig man fördes till sjukhus med svåra skador efter att ha tagit emot flera batongslag mot huvudet och ett antal knivhugg mot ansiktet.

Nu klarnar turerna kring tumultet delvis. Enligt åtalet ska 35-åringen ha blivit misshandlad av en 44-årig man i dennes bostad på Vårvädersgatan. Detta efter att 35-åringen tagit sig in i bostaden vid två tidigare tillfällen och stulit bland annat ett luftgevär, en batong och ett gitarrfodral.

44-åringen ska i sin tur ha dykt upp hemma hos 35-åringen några dagar tidigare och hotat honom och hans flickvän med ett avsågat och laddat hagelgevär.

När polisen kom till trappuppgången på Vårvädersgatan eftermiddagen den 19 augusti ska 35-åringen ha låst in sig i badrummet för att få skydd. Utanför ska 44-åringen ha stått med en batong och försökt slå sig in i rummet.

När han slog ett hål i dörren ska 35-åringen ha ställt upp badkaret som skydd framför dörren.

35-åringen försökte samtidigt påkalla uppmärksamhet genom att kasta ut badrumsinredning genom fönstret.

Tumultet ledde alltså till att polisen till en början rubricerade händelsen som människorov. Men när saken ledde till åtal i mitten av september hade misstankarna om att det rörde sig om ett kidnappningsdrama skrivits av.

I dag kom domen mot den 44-åriga lägenhetsinnehavaren. Tingsrätten konstaterar att männen har lämnat helt skilda förklaringar till varför 35-åringen befann sig i 44-åringens lägenhet den 19 augusti. Rätten bedömer dock att ingen av förklaringarna är trovärdiga.

44-åringen döms till ett och ett halvt års fängelse för grov misshandel, olaga mot och grovt vapenbrott. Han ska också betala 67 00 kronor i skadestånd till 35-åringen.

35-åringen åtalades för grov stöld för att ha tagit sig in i 44-åringens lägenhet vid två tillfällen. Det åtalet ogillades dock.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.