Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Extrem insats på sjukhuset

GÖTEBORG: Tryckkammaren räddade de koloxidskadade kvinnorna från allvarliga hjärnskador. Det blev en extrem arbetsinsats på Östra sjukhuset.
Precis innanför dörren till mottagningen gapar öppningen i den blå tryckkammaren som munnen på en stor val. Den väldiga bankvalvsdörrens lås har just rullats upp och Joakim Trogen, vårdenhetschef på tryckkammaren, återvänder efter att ha varit på intensiven och lämnat de tre kvinnorna efter deras sista, tredje behandling.
- Alla tre mår mycket bättre än vad jag väntade mig, när de först kom till oss. Visserligen är de trötta och tagna, men de är vakna och kan prata, berättar tryckkammarläkaren Olaf Gräbel som behandlat kvinnorna.
Ett par timmar efter att kvinnorna anlände till Östra sjukhuset, fördes de till tryckkammaren. Här finns egentligen plats för sex sittande patienter, eller en sängliggande. Lösningen på lördagen blev att lägga en madrass på den smala golvremsan, mellan två britsar, så att alla tre kunde få omedelbar behandling.
- Det var en exceptionell situation och vi är flera i personalen som har fått gå in extra, säger Joakim Trogen.
Lufttrycket i kammaren, i kombination med syrgasbehandling i ansiktsmask, gör att kroppen kan ta upp betydligt mycket mer syre än vanligt. Syret pressar på så vis koloxiden ur den förgiftades röda blodkroppar. För att vara en sådan kraftfull behandlingsform, kan man förvånas över hur normalt det ser ut: De alldeles vanliga blå britsarna kunde lika gärna finnas på en buss eller bio, men det lilla slutna utrymmet fungerar lika effektivt som en intensivvårdsavdelning.
- Ojdå, utbrister Joakim Trogen och plockar upp en kvarglömd spruta för läkemedel, efter kvinnornas behandling.
Överallt finns prydliga hyllor med blodtrycksmanschetter och katetrar. För det som händelsevis inte finns på lager inne i plåtskalet finns slussar för både mediciner och personal. Den som är pigg nog att titta på film, kan göra det genom ett kajutafönster och genom två takgluggar kommer ljus in för att minska känslan av instängdhet.
Utanför finns en vägg med manöverredskap och datorer. Genom flera tryckmätare kan man följa trycksättning och dekomprimering inne i kammaren. Varje behandling motsvarar ett dyk till 14 meters djup, sjuksköterskorna turas om att följa med patienterna in, för att inte slita på kroppen. Men åtminstone hälften av personalen är själva sportdykare och på hyllan, bredvid behållaren för begagnade kanyler, vittnar flera nummer av tidningen Dyk om intresset.
- Från början var det ju mest dykare som vi behandlade. Idag har tryckkammaren en mycket bredare, planerad verksamhet, berättar överläkaren Per Arnell, medicinskt ansvarig på tryckkammaren.
Akuta fall handlar ofta just om koloxidförgiftning. Även om det inte är vanligt med en hel grupp förgiftade, som den här gången, kommer patienter med skador orsakade av utegrillar allt emellanåt in, konstaterar Per Arnell.
- Ta aldrig in en grill inomhus! Koloxid ger en djävulsk förgiftning. Det otäcka är att en del skador inte visar sig förrän flera veckor efteråt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.