Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ulf Johansson årets krögare.

Extra plus till stjärnrik traktör

Hans krog har haft stjärnstatus i 25 år. Nu är Ulf Johansson, ägare till restaurang 28+ i Göteborg, också Årets krögare.

Restauranggalan 2015 blev en milstolpe för restauratören Ulf Johansson, ägare till 28+ på Götabergsgatan sedan starten 1985.

Krogen har haft stjärnstatus, alltså en stjärna i prestigefyllda Guide Michelin, sedan 1991 och när massmedias krogtestare är på besök slutar betyget så gott som alltid med fem stjärnor, fyrar eller dylikt.

Men Årets krögare i Sverige har Ulf Johansson aldrig blivit tidigare. Inte förrän han premierades på restauranggalan sent på måndagskvällen.

Ett extra plus, så att säga.

- Fantastiskt hedrande att uppmärksammans av kollegor och branschfolk på det här sättet, säger han.

För ett par veckor sedan firade Johansson 30 år som restauranginnehavare.

- Det är många som ska slicka grädden på det här moset. Utmärkelsen går inte bara till mig utan till hela personalen, min kompanjon och min familj.

Ulf Johanssons uthållighet och det faktum att 28+ haft en Michelinstjärna i 25 år i rad är anledning till att han utsågs till Årets krögare.

Enligt juryn är Johansson "en unik krögare präglad av brinnande passion, stor ödmjukhet och kompetens". Han rosas också som "en uthållig restaurangföretagare som tagit emot oräkneliga gäster under flera decennier".

Fina ord, eller hur?

- Ja, absolut. Vi har legat på samma ställe och haft samma koncept hela tiden. Det är grunden till våra framgångar.

De övriga nominerade i kategorin Årets krögare var Lars Ahlström, Fiskekrogen i Göteborg, och Andreas Pieplow, krögarlegendar i Malmö.

- De är kompetenta krögare de också. Men det här är en tävling och självklart är det roligt att vinna.

Ulf Johansson närmar sig de 60 men har inga som helst funderingar på att trappa ned. Sedan länge strävar han och hans team efter att få Michelinstjärna nummer två.

Hur ska du bära dig åt?

- Jag vet faktiskt inte. Det finns inga kriterier uppsatta, inga manualer. Det är bara att kämpa på och göra sitt bästa. Att få en stjärna till skulle verkligen vara en kick.

Att Ulf Johansson över huvud taget kan skriva titeln traktör på sitt visitkort var absolut inte givet när han på 80-talet studerade till sjuksköterska och extraknäckade som servitör på restaurang Le Chablis i Göteborg.

Han saknade då ett trivsamt ost och vinställe att slinka in på efter teater eller bio. 1985 fick han nys om att en källarlokal var ledig på Götabergsgatan 28.

Han tog över och lokalen rustades upp till butik och restaurang med ost och vin som specialitet. Restaurang 28+ blev en succé direkt – och på den vägen är det 30 år senare.

- Det här är det roligaste man kan hålla på med, säger Johansson i dag.

Göteborgs mest välkände kock, Leif Mannerström, gick inte heller lottlös från galan. Restaurang Kometen på Vasagatan, som drivs av Mannerström, tilldelades priset Årets Klassiker.

Juryns motivering: "En gärning och en epok av klassiskt kulinariskt hantverk i en restaurang som både är exotiskt resmål för fjärran resenärer och hem för stamgäster. Respekt och elegans präglar matsalsarbetet. En klassisk trygghet skapas av rätter som vattnar gommen och väcker minnen".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.