Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Extinction Rebellion stoppar trafiken i Göteborg

Organisationen Extinction Rebellion kommer utföra flera vägblockader i Göteborg under fredagseftermiddagen. Manifestationen är en fortsättning på de senaste veckornas protester mot utbyggnaden av Preemraff i Lysekil.
– Vi är tvungna att göra detta för att makthavarna ska lyssna, säger Jonas Green som är presstalesperson för Extinction Rebellion.

Med start klockan 17 under fredagseftermiddagen kommer klimatorganisationen Extinction Rebellion fylla några av Göteborgs gator. De ska göra ett flertal kortare vägblockader i centrala staden.

– Vi kommer gå ut på övergångsställen och står kvar i ungefär sju minuter när det blir rött. Detta kommer vi upprepa några gånger och lite senare kommer vi ha lite uppträdanden på bland annat Nordstan och Kungsportsplatsen som handlar om klimatförändringarna, säger Jonas Green som är presstalesperson för Extinction Rebellion.

Blockaderna kommer påbörjas på Nya Allén och Parkgatan och sedan går aktivisterna vidare till Bältesspännarparken, Kungsportsplatsen och Drottningtorget där det kommer uppträdas. Sista stoppet kommer vara Nordstan. Jonas Green uppskattar att blockaderna kommer pågå i totalt två och en halv till tre timmar.

”Räcker inte med småsaker”

Manifestationen anordnas av Extinctionc Rebellion Göteborg och Jonas berättar att alla är välkomna att delta.

– Det enda kravet är att alla som ställer upp är med på premisserna om att vara fredliga då vi använder oss av just fredlig civil olydnad, säger han.

Bild: Jonas Green
Bild: Jonas Green

Aktionen, förklarar han, blir som en fortsättning på de protesterna mot Preemraffs utbyggnad som genomförts de senaste veckorna.

– Vi känner ju en desperation eftersom makthavarna inte lyssnar på forskningen. En utbyggnad av Preemraff skulle förvärra situationen som är nu. Vi måste ta stora krafttag i frågan för det räcker inte med småsaker nu och därför är vi tvungna att göra civil olydnad, säger han.

LÄS MER: Lysekil säger ja till Preemraff

LÄS MER: Kurt Borgstam i Lysekil hissar flaggan för Preemraff

Polisen kommer föra en dialog med aktivisterna

Thomas Fuxborg, som är presstalesperson vid Polisen i Göteborg, förklarar att Extinction Rebellion inte har ett tillstånd för aktionen.

– De har inget tillstånd, men å andra sidan har man rätt att uttrycka sin åsikt utan att ha demonstrationstillstånd. Vi brukar föra en dialog med berörda parter, säger han.

Polisen brukar ge demonstranterna några minuter att flytta på sig. Om de inte lyder kan de bli omhändertagna.

– Vi kommer ha tålamod och vi får hoppas på att bilisterna också har det. Det blir ju störande av allmän ordning och bilisterna brukar bli upprörda i sådana situationer, säger han.

Ber om ursäkt på förhand

Jonas Green förklarar att kärnan inte är att orsaka krångel och förseningar för vanliga människor som vistas utomhus utan att det handlar om att få politikerna att lyssna.

– Vi är ledsna att vi orsakar störningsmoment för folk som ska hem från jobbet men vi känner oss tvungna att göra detta för att makthavarna ska lyssna och ta klimatet på allvar, säger han.

Jonas Green förklarar att dessa blockader självklart väcker en irritation hos trafikanterna men att de många gånger också får mycket sympati från bilförare.

– Att vissa blir några minuter sena hem från jobbet är en kostnad som vi är beredda att betala. Vi står inför enorma förändringar och irritationen som den här protesten väcker är liten i sammanhanget, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.