Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Extern revisor ska granska Upp-projektet

Göteborgs kommun ska anlita en extern revisor för att granska ungdomsarbetslöshetsprojektet Upp. Det framkom efter ett extrainsatt möte för de ansvariga politikerna.

- Det brukar vi göra när det finns misstankar om oegentligheter, sa stadsdirektören Åke Jacobsson vid en i hast inkallad presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Tjänstemännen vid stadskansliet och projektledaren för Upp var kallade till ett möte med kommunstyrelsens personal- och arbetsmarknadsutskott under eftermiddagen.

- Det var ett informationsmöte. Inga beslut togs om projektledningens framtid, sa Åke Jacobsson efteråt.

Tjänstemännen på stadskansliet var självkritiska.

- Vi borde ha agerat snabbare och tydligare, sa personaldirektören Lisskulla Lindström.
Hon sa också att hon inte förrän de senaste dagarna, då GP:s avslöjande publicerats, förstått att det fanns så många brister i prestigeprojektet.

Det var på måndagen som presidiet i arbetsmarknadsutskottet beslutade att blixtinkalla samtliga ledamöter för ett extra möte under tisdagseftermiddagen, med anledning av GP:s artiklar om Upp-projektet.

– Vi har kallat till ett extra möte för att få en redovisning av ansvariga tjänstemän av verksamheten i Projekt UPP i förhållande till de uppgifter som presenterats i media de senaste dagarna, sa Mats Pilhem (V), utskottets ordförande, i ett pressmeddelande.

Maria Rydén (M), vice ordförande, menar att GP:s uppgifter är alarmerande.

– Det är viktigt att vi som ansvariga politiker får korrekt och uppdaterad information av verksamheten, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.