Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kondom skyddar mot gonorré.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Explosionsartad gonorréökning – fler fall hittills än hela 2016

Spridningen av gonorré accelererar och når nya, yngre grupper. – Det är det stora orosmolnet just nu, säger smittskyddsläkaren Peter Nolskog.

I Västra Götaland konstaterades drygt 100 fall av gonorré under det första halvåret 2016. Motsvarande siffra för 2017 var över 150 fall. Redan nu, när nästan en fjärdedel av året återstår, har fler smittats än under hela 2016 i regionen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är klart högre nu än för hela förra året. Ökningen har funnits några år men tendensen är att det accelererar, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare med ansvar för sexuellt överförbara sjukdomar inom Västra Götalandsregionen.
 

Tidigare har grupperna som fått gonorré och klamydia varit delvis åtskilda. Men nu blir överlappet allt större, vilket innebär att fler och fler yngre får sjukdomen.

– Min rädsla är att gonorré blir vanligare bland yngre. Då kommer vi få en snabbare spridning. Det tycker jag att man ser en början till. Man hittar sjukdomen även hos unga tjejer i 20-årsåldern nu. Det var väldigt ovanligt tidigare.

Gonorré var betydligt vanligare på 70-talet. Då smittades ungefär 40 000 per år, vilket innebär att gonorré då ungefär var lika utbredd som klamydia är nu.
 

Informationskampanjer, effektivare provtagning och smittspårning ledde sedan till att färre smittades. HIV-skräcken bidrog under 80- och 90-talet till att hålla nere siffrorna. T-shirten med texten "I kväll får 107 svenskar gonorré", som Sven Melander bar i Sällskapsresan hjälpte till att sprida budskapet. Det fungerade då men kanske är det inte rätt väg längre, enligt Peter Nolskog. Något måste göras men vad är oklart, enligt honom.

– Det var 70-talet men samma koncept kan vi nog inte köra nu. Vi måste hitta på något nytt men vad det kan vara letar vi efter. 

Ökning av gonorré har flera orsaker. Förutom att sjukdomen blir vanligare har vården också blivit bättre på att hitta sjukdomen genom att kombinera testerna för klamydia och gonorré. Enligt Peter Nolskog finns det tre grupper bland de som får gonorré: heterosexuella killar, heterosexuella tjejer och MSM, män som har sex med män.

– Under lång tid var det i mångt och mycket en smitta inom MSM-gruppen men nu ser vi att det ökar även i de andra grupperna, säger Peter Nolskog.
 

Ett annat stort orosmoln kopplat till att gonorré ökar är antibiotikaresistens. Förra året rapporterades bara ett fall av antibiotikaresistent gonorré i Västra Götaland men att vara så förskonade kan man inte räkna med i framtiden, menar Peter Nolskog.

– Det är ett stort hot. Motståndskraftiga bakteriestammar finns i vår närmaste omvärld och det är bara en tidsfråga innan vi får hit gonorré som är jättesvår att behandla.

Ökningen av gonorré finns även i andra delar av landet. På grund av problemen så ska landstingen i Skåne, Stockholm och Västra Götaland träffas senare i höst för att diskutera problemen.

– Det har kommit ganska snabbt och vi kan inte bara hålla på att ta prover och smittspåra. Vi måste se om vi kan göra något mer än bara det gamla vanliga arbetet. Nu ska vi träffas för att se hur vi kan agera nationellt mot detta, säger Peter Nolskog.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.