Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Explosion utanför Syndikalistiskt forums kafé

Ett föremål har sent på fredagskvällen detonerat nära Linnéplatsen i centrala Göteborg. Nationella bombskyddet jobbade på platsen in på småtimmarna. Den misstänkta bomben detonerade utanför en butik på Övre Husargatan. Göteborgspolisen har varit i samtal med Säpo om händelsen. – Vi kan inte utesluta politiska motiv, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i väst.

– Vi har haft en mindre form av detonation på platsen, bekräftade Göran Carlbom på polisen region väst vid 23-tiden på fredagskvällen. 

Under natten skrev föreningen Syndikalistiskt forum på sin Facebooksida att explosionen hade skett utanför deras bokkafé. De skriver att kafét har utsatts för ett attentat:

Under fredagskvällen placerades någon form av sprängladdning utanför vårt bokkafé. Det är inte första gången som arbetarrörelsen utsätts för attacker. Men oroa er inte, vi och våra kamrater kör på som vanligt

GP har haft kontakt med en av ledamöterna i den ekonomiska föreningen Syndikalistiskt forum.

– Vi vill inte uttala oss om det som hänt. Det är för tidigt ännu, säger ledamoten.

 

Polisen undersöker politiskt motiv

Även Göran Carlbom, vid polisen i väst, säger att det är för tidigt att dra några slutsatser om vad motivet bakom detonationen är. 

– Vi kan inte utesluta politiska motiv och därför kopplades Säpo in. Men det får utredningen visa, säger han. 

Polisen kunde heller kommentera vad det var för föremål som detonerat på platsen. Man utgår i nuläget dock från att någon avsiktligt har placerat bomben på platsen.

– Det verkar som att man placerat det som exploderade i eller i närheten av en cykel som stod parkerad vid kaféet, säger Tommy Nyman, polisens pressinformatör i region Väst.

Vet ni om det var en granat eller en stationär bomb, så att säga?

– Det försöker vi slå fast nu på morgonen. Vi är angelägna att slå fast om det är en hemmagjord anordning som använts eller något man kan köpa, menar Nyman.

Det var flera boende i området som hörde av sig till polisen för att larma om smällen som hördes någon gång runt 22:30 på fredagkvällen. Om skadorna berättar polisen att en ruta har krossats, att fasaden har skadats och att en cykel har fått ta en del smällen. 

 

Säpo inkopplade

Vid 01:00-tiden natten till lördag bekräftar Säkerhetspolisen, Säpo att de informerats om detonationen.

– Vi har kopplats in på begäran av Göteborgspolisen. Men det är de som håller i utredningen så ytterligare frågor ställs till dem, säger Ulf Strömberg, befäl vid Säpo till GP.

 

"Hela huset skakade"

En person som bor på samma gatan var hemma vid tillfället och beskriver händelsen som hemsk.

– Hela huset skakade, det är hemskt, säger personen till GP.

En annat vittne beskrev det hela som "En jävla smäll".

Nationella bombskyddet kallades till platsen. 

– De kallas in för att analysera vad det är som detonerat, säger Göran Carlbom.

Bombgruppen började vid 01:30 att plocka ihop för att lämna plats för Göteborgspolisens egna tekniker. På morgonen meddelade polisen att den tekniska undersökningen var klar. 

– Vi har samlat in en del föremål som vi ska titta närmare på. I nuläget kan jag inte säga vad det var som exploderade, säger Göran Carlbom. 

Händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse. 

Ingen ska ha kommit till skada i samband med explosionen. Det fanns vid 01:30-tiden inte någon gripen eller omhändertagen i samband med explosionen.

 

Kollektivtrafik påverkades

Västtrafik gick sent på fredagen ut med att busstrafik som via Linnéplatsen påverkades med förseningar.

På morgonen var trafiken igång som vanligt igen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.