Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Explosion på äldre mans balkong i Göteborg

En explosion skedde på en äldre mans balkong i Biskopsgården under natten till måndagen. Händelsen utreds som mordförsök. – Det kan vara så att man varit riktat dådet mot fel lägenhet. Mannen som bor där är helt okänd för oss säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

 

Många samtal inkom till polisen under natten till måndagen om att boenden hade hört en kraftig smäll i Biskopsgården, men polisen hittade ingenting när de kom till platsen. Först på morgonen upptäcktes glassplitter.

Polisen kom återigen dit och kunde konstatera att en explosion hade skett på en balkong. Därefter påbörjade polisen en teknisk undersökning. Allt tyder på att någon har kastat upp ett föremål på balkongen som har exploderat.

 

En i bostaden när det smällde

Det är endast en lägenhet som har drabbats av explosionen och en äldre man fanns i bostaden vid händelsen. Mannen skadades inte vid händelsen men blev mycket skärrad.

– Han känner knappt någon i området och förstår inte varför någon har gjort såhär. Han har inga fiender. Vi är chockade, säger en person som känner mannen.

I nuläget finns ingen given förklaring till det inträffade.

– Personen som bor där är inte känd av oss på något sätt, säger Max Olsson, polisens insatschef.

Polisen rubricerar händelsen som mord- eller dråpförsök och knackar nu dörr i området för att komma i kontakt med eventuella vittnen. 

– Vi har våra tekniker på platsen. Än så länge vet vi inte om det var det som folk ringde in till oss om i natt, men det kan man nästan anta, säger Christer Fuxborg. 

 

Kan ha varit en attack riktad mot fel person

Polisen utesluter inte att dådet har koppling till den utdragna gängkonflikt mellan grupperingar i Biskopsgården som skördat flera liv de senaste åren. Senast den 8-årige pojken Yuusuf vars liv togs efter att en handgranat kastades in i lägenheten där han låg och sov. Det skedde inte långt bort från den adress där det nattens misstänkta dåd ägde rum. 

LÄS MER: Här begravs 8-åriga Yuusuf

Vid 21-tiden på måndagen hade utredningen ännu inte resulterat i några uppgifter som kunnat koppla samman händelsen med gängvåldet. Samtidigt håller Peter Adlersson med om att tanken ligger nära till hands.

– Det kan absolut vara så. Det är möjligt att den här explosionen var riktad mot någon annan än mannen som bor på adressen, för det är en person som är helt okänd för oss sedan tidigare, säger han.

Vaknade av smällen

Enligt ett vittne på platsen har det blivit ett stort hål i balkongen och fönsterrutorna är bortsprängda. GP har pratat med Ernes Handzic, som bor cirka 25 meter från balkongen där explosionen ägde rum och vaknade av smällen.

– Jag gick in i köket för att se vad som hade hänt och då hade min hushållspappershållare trillat ner, säger han. 

Ernes har bott i Biskopsgården sedan 1993 och tycker att det var det bästa stället att växa upp på.

– Men nu har jag en liten dotter. Det känns inte okej att hon ska ut och leka som jag gjorde.

 

Skottlossning när de kom hem från BB

Nu sparar Ernes pengar för att kunna flytta ifrån Biskopsgården.

– När vi precis hade kommit hem från BB och skulle bada min dotter första gången, då var det skottlossning här precis utanför. Att man ska behöva koppla ihop en sån händelse med en så fin händelse, det är bisarrt, säger han. 

Vid 13-tiden utökades avspärrningarna på platsen. Detta för att polisen ska kunna undersöka samtliga delar av fastigheten.

– Det är en väldigt omfattande utredning som pågår, bland annat tittar man närmare på fastighetens tak. Det är fortfarande inte fastställt vad det är som exploderat, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

 

Hela sex timmar senare, vid 19-tiden, var polisen fortfarande kvar på den misstänkta brottsplatsen. Boende i området tipsar då GP om att avspärrningarna utökats ytterligare, så pass att grannar inte kommer in till sina hem.

– Teknikerna jobbar fortfarande. De håller på och undersöker i blomrabatter och sånt utanförlägenheten. Under tiden släpper de inte in nån. Men de jobbar i 15-minutersintervaller så däremellan släpps folk in, förklarar polisens presstalesman Peter Adlersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.