Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Explosion i Västra Frölunda

Polisen utreder en misstänkt attack mot ett gatukök i Västra Frölunda sent igår kväll. Enligt vittnen sågs flera unga män springa från platsen efter detonationen. – Vi vet inte vad som orsakat explosionen, det ska tekniker försöka klarlägga under dagen, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen.

Vid 22.43 under onsdagskvällen kom det första larmet om explosionen i Västra Frölunda. Därefter hörde flera andra personer av sig via 112 om att det hade varit en explosion eller en kraftig smäll i området.

Polisen åkte till platsen och även polishelikopter tillkallades.

Enligt räddningstjänsten brann det inte på platsen. Däremot har gatukökets rutor krossats. Polisen spärrade av platsen och på torsdagsmorgonen hade man fortfarande endast knapphändig information.

– Vi vet inte så mycket mer om smällen. Just nu inväntar vi teknisk undersökning och vi har upprättat en anmälan om allmänfarlig ödeläggelse. Det verkar som att något explosivt har orsaklat det hela, men vad det rör sig om och varför vet vi fortfarande inte, berättade Göran Carlobom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, tidigt på torsdagsmorgonen. 

Ett vittne som bor i närheten berättar om smällen för GP.

– Jag bor bara 100 meter därifrån och det var en ganska hög smäll faktiskt. Jag såg polishelikoptern hovra ovanför platsen ganska länge.

När vittnet på torsdagsmorgonen sedan gick förbi platsen kunde han se skadorna.

– Det var inte bara krossat glas, utan förvridna metallbitar som hängde från gatuköket, säger vittnet till GP. 

Stefan Gustafsson är presstalesman vid polisen i region Väst. Han uppger att den tekniska undersökningen av gatuköket kommer att inledas under dagen och att polisen nu bevakar den misstänkta brottsplatsen. 

– Teknikerna ska försöka klarlägga vad det är som har exploderat. Jag vill inte föregå den tekniska undersökningen, säger Gustafsson. 

Han berättar att polisen har ett stort antal vittnen från händelsen. Exakt vad vittnen har iakttagit eller sett visste Gustafsson inte vid 7.30-tiden på torsdagsmorgonen. 

– Flera vittnen har iakttagit ett flertal unga män springa från platsen och lämna den i fordon i olika sammanhang. En mörk bil har lämnat platsen i relativt hög fart. 

Efter själva explosionen? 

– Ja, smällen gör givetvis personer extra observanta. Vi har en hel del att plocka upp här, men exakt vad vittnen har sett eller inte sett vet jag inte i nuläget, säger presstalesmannen. 

Gustafsson uppger att polisen i nuläget utreder explosionen som en enskild händelse. Han utesluter däremot inte att den kan ha koppling till tidigare våldsdåd i västra Göteborg. 

– En sådan här händelse tillhör inte den vardagliga bilden och när något sådant här händer i ett område där det tidigare har varit oroligheter i form av skottlossningar och annat är det naturligtvis något vid tittar på, säger Gustafsson. 

Ingen person kom till fysisk skada i explosionen. 

Vet du mer? Kontakta GP!
Mejl: [email protected]
Tel: 031-17 20 10
Sms: 720 10

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.