Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/21

Explosion i Göteborg - en allvarligt skadad

Någon form av explosion inträffade under gårdagen vid en container i Frölunda. En man blev allvarligt skadad och fördes till sjukhus. – Jag vill inte spekulera i vad det kan ha varit som har detonerat, men jag tror inte att det är någon gammal raket eftersom han är allvarligt skadad, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Larmet om explosionen kom till polis och räddningstjänst strax efter halv fyra på torsdagseftermiddagen. Då ska en kraftig explosion ägt rum vid eller i en container i närheten av ett hotell i Frölunda.

Inledningsvis visste man inte vad som orsakat explosionen, men polis sökte igenom en container som tros vara ursprungskällan till explosionen.

Flera kände av explosionen

– De går igenom containern metodiskt för att få en förklaring på vad det är som har hänt. Vi har även en buss på plats för att transportera de boende från hotellet till en annan plats under tiden, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

I närheten av den exploderande containern ligger flera butiker, bland annat en Siba-butik som kände av den, enligt dem, kraftiga smällen:

– Jag kan inte säga så mycket om det. Vi hörde det väldigt tydligt, så vi gick ut för att titta vad som hade hänt. Men vi fokuserade på att se till så att det inte var något allvarligt som inträffade i butiken och vår huvudprioritet var att se till att alla mådde bra, sa Mahras Neghabian, assisterande chef vid Siba, under torsdagseftermiddagen.

Skadades allvarligt

En man skadades allvarligt i explosionen och fördes med ambulans till sjukhus, med skador i båda benen.

– En person är skadad i båda benen, men vid medvetande. Personen kommer att föras till sjukhus och vi kommer att spärra av platsen för en teknisk undersökning och skickar tekniker inom kort. Vi ska se om en bombhund finns i tjänst och eventuellt skicka dit en, sa Christer Fuxborg, presstalesperson.

– Läget är allvarligt men stabilt, sa Monica Lindström vid Sahlgrenska sjukhusets pressjour, tidigare under eftermiddagen.

Polisens brottsplatstekniker var på plats vid under kvällen för att undersöka containern och orsaken till explosionen.

"Vi har inte gjort några kända fynd"

Vid 20-tiden finns fortfarande inga uppgifter om vad det är som har detonerat. 

– Vi söker i genom hotellet och alla rum just nu. Det finns ingenting som tyder på att det skulle finnas någon koppling till det här hotellet, men det är noggrannheten som är viktigast i det här skedet för att få reda på vad det är som har hänt, sa Christer Fuxborg då.

Runt 22-tiden håller polisens tekniker på att avsluta insatsen.

– Vi har genomsökt platsen och släppt delar av avspärrningarna. Vi har inte gjort några kända fynd vad jag känner till och under kvällen ska teknikerna sammanställa sin platsundersökning, sa Christer Fuxborg.

Utrymt hotell

Enligt Christer Fuxborg har en förundersökning gällande allmänfarlig ödeläggelse inletts.

– Vi har utrymt ett hotell som ligger i närheten för att försäkra oss om att ingen kommer till skada. Vi håller också på att etablera kontakt med Nationella bombgruppen. Den här mannen ska ha varit ensam när explosionen inträffade. Vi pratade med honom och enligt honom själv ska han ha varit på väg ut för att slänga två soppåsar, varav en av påsarna ska ha smällt, berättade han, berättade Christer Fuxborg tidigare.

Vad som exploderat i eller vid containern är fortfarande okänt, men polisen tror inte att det rör sig om gamla fyrverkerier eller raketer.

– Jag vill inte spekulera i vad det kan ha varit som har detonerat, men jag tror inte att det är någon gammal raket eftersom han är allvarligt skadad, sa Christer Fuxborg tidigare.

Fortsatt allvarligt skadad

Under fredagen meddelade Sahlgrenska att mannens tillstånd fortfarande är allvarligt men stabilt. Sjukhuset vill dock inte gå in närmare på vad för skador mannen fått.

– Jag kan inte uttala mig om det, säger Monica Lindström, presskommunikatör vid Sahlgrenska sjukhuset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.