Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Explosion i centrala Göteborg

Flera fastigheter utrymdes och ett stort område spärrades av i centrala Göteborg efter en explosion inne på Cybergymnasiet. Polisens bombgrupp sökte genom byggnaden och en elev på skolan kunde gripas och senare anhållas. – Vi hörde en smäll och utrymde skolan, säger rektorn till GP.

Det var klockan 12 på onsdagen som larmet kom om att någon form av explosion hade skett inne i en fastighet vid Järntorget.

– Vi vet inte vad det är som har smällt, säger larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg, som kort efter larmet kunde konstatera att explosionen var av mindre omfattning och att ingen person skadats. 

Ett stort område kring spärrades av runt Cybergymnasiet, där explosionen ska ha skett. Skolan utrymdes, liksom ett antal intilliggande fastigheter. 

– De la i en smällare i en petflaska på toaletten. Då small det till, säger ett anonymt vittne till GP:s reporter på platsen.

Polisens presstalesman Stefan Gustafsson kunde kort efter larmet meddela att det fanns uppgifter om att det kunde röra sig om en hemmagjord pjäs, och att man inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet.

Rektorn på gymnasieskolan Kristina Haeffner säger till GP på plats att de hörde en smäll och utrymde skolan.

– Vi följde våra rutiner. Så vi ringde polisen.

Såg ni några skador?

– Vi kollade inte. Det viktigaste var att få alla i säkerhet. Nu väntar vi på att polisen gör sitt jobb och så välkomnar vi eleverna tillbaka imorrn. Vi vet inte hur lång tid det här tar, innan vi kan gå in och hämta våra grejer.

 

Avspärrningarna utvidgades

Hossein Farspour, matsalsansvarig på gymnasieskolan, säger till GP att larmet gick när han precis börjat servera mat.

– Alla utrymdes, det gick bra. Men sen hörde jag att det var någon som smällt smällare. De har hittat en petflaska och folie och så på en av toaletterna.

Vid 13.10-tiden kunde GP:s reporter på platsen rapportera att polisens bombgrupp anlänt.

– Det är det nationella bombskyddet som är på plats för att jobba, säger Stefan Gustafsson, som inte vill utveckla vad som görs på platsen.

– Vi kommer endast säga när de lämnar. 

Något senare utvidgades avspärrningarna vid platsen.

– Det förekommer en del rykten om vad som finns på skolan och föremål som finns i närheten, säger Gustafsson.

– Det kan från och till bli sådana förändringar på platsen. 

 

Extra bombrobotar sattes i arbete

Flera bombrobotar togs till platsen, och polisen undersökte även andra delar av byggnaden. Polisen har bland annat bett rektorn rita en skiss över skolan och frågat var matsalen ligger. Polisen är dock förtegen om detaljerna kring insatsen. 

– Vi kommer hålla kvar avspärrningarna tills dess att bombgruppen sökt igenom lokalerna. Vi har ingen prognos för när det kommer vara färdigt, säger polisens presstalesman Tommy Nyman strax efter klockan 14.30.

Strax innan det hade en elev på skolan gripits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt polisen pekar mycket i nuläget på att eleven själv byggt någon typ av hemmagjord bomb. Den gripne uppges vara en skolelev född 1998.

– Det är en detonation som har inträffat och vi har konstaterat att det är knyter den här personen till att vara misstänkt.

Det är oklart om den misstänkte agerat på egen hand eller ihop med någon eller några andra. Planen var att han skulle förhöras under onsdagen.

– Vi har bara hört honom helt kort för att få mer information när det gäller genomsökandet av de utrymda fastigheterna. Vi vill vara säkra på att det inte ligger några flaskor kvar eller annat, därefter får vi höra honom ytterligare, säger polisens Hans Lippens. 

Vid 16-tiden på onsdagen kunde avspärrningarna hävas vid Järntorget och de evakuerade får återvända till sina arbetsplatser.

 

Den misstänkte anhölls

Strax innan klockan 22 kunde polisen meddela att jouråklagare vidtagit ytterligare åtgärder mot den misstänkte gärningsmannen.

– Eleven är nu anhållen av jouråklagare. Men i övrigt kommer förhören att fortsätta imorgon, säger polisens presstalesperson Hans Lippens. 

Enligt polisen har den misstänkte ännu inte fyllt 18. Det betyder att påföljden kan bli någon form av straff för ungdomar. Men med hänsyn till brottets karaktär kan det även bli strängare påföljder i form av exempelvis böter eller fängelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.