Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Explosion i bostadsområde i Göteborg

Två lägenheter har splitterskadats i samband med en explosion i Södra Biskopsgården - polisen misstänker i nuläget att det rör sig om ett mordförsök. – Vi ser på det som ett mordförsök, anledningen är att vi inte kan utesluta om den var riktad mot någon, säger Tommy Nyman, presstalesperson för Polisen i Region Väst.

Det var strax innan 22-tiden som polis och räddningstjänst larmades till ett bostadsområde i Södra Biskopsgården på grund av en explosion. 

– Flera personer ringde in om att de hört en kraftig smäll eller explosion på adressen. Vi har konstaterat att någonting har exploderat och det att det finns splitterskador på en fastighet, säger Tommy Nyman. 

Rökmoln bildades: "Otrolig tryckvåg"

Enligt polisens uppgifter har detonationen skett utanför fastigheten på själva innergården till bostadsområdet. Ett vittne uppgav för GP att det hördes en kraftig smäll och kort efteråt sågs ett rökmoln utomhus. 

– Det var en helt otrolig tryckvåg. Vi sprang ut på balkongen och det gjorde alla grannar också, säger hon. 

Ytterligare ett vittne berättade att han hade hört "en jäkligt hög smäll" i området.

Polisen misstänker mordförsök

Under kvällen fick polisen klarhet i vad som hänt. Delar av fastigheten ska ha skadats i form av splitterskador och krossade glasfönster, men ingen ska ha skadats i samband med explosionen. 

Brottsrubriceringen var inledningsvis allmänfarlig vårdslöshet, den har nu ändrats. Polisen menar att avsikten bakom explosionen kan ha varit att döda. 

– Vi ser på det som mordförsök. Anledningen är att vi inte kan utesluta om den var riktad mot någon. Även om vi inte vet om det finns en sådan person, så måste det finnas med i bilden, förklarar Tommy Nyman. 

På fredagsmorgonen var den tekniska undersökningen klar men polisen väljer att inte berätta några detaljer kring vad som orsakade explosionen. 

– Vi har våra teorier men vi går ut med någon information om detta ännu, säger Peter Adlersson polisens presstalesman.

Enligt polisen är det oklart om det finns en känd hotbild mot någon person på adressen.

– Det kan vi inte utesluta. Vi utreder vad det kan finnas för motiv bakom detta dåd och om det kan finnas kopplingar till andra händelser, säger Peter Adlersson. 

Oklart om området är övervakat 

Innergården till bostadsområdet spärrades under kvällen av. 

– Man söker av ett område utanför själva innergården med ficklampor och frågar folk om någon sett en eld, säger GP:s reporter på platsen.

GP skrev tidigare i veckan om att Biskopsgården skulle övervakas av 15 kameror som är påslagna dygnet runt. Detta för att handskas med den ökande brottsligheten i området. 

– Just den adressen är inte kameraövervakad men det finns kameror i området. Det är ett digert jobb att se om misstänkta kan ha fastnat på bild, säger Peter Adlersson.

Tidigt på fredagsmorgonen hade polisen lämnat platsen. Polisen hade inte gripit några misstänkta. 

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP: Via mejl: [email protected] Telefon: 031-17 20 10 10 MMS/SMS: 720 10

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.