Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Explicit sexscen visades i Nordstan: ”Hur kan det hända?”

På lördagen strosade Mark runt i Nordstan med en vän, och såg biografen som satts upp i gallerian. Plötsligt visades en sexscen på skärmen – mitt bland helghandlande barnfamiljer.
– Det bara fortsatte och fortsatte, det var nästan overkligt. Man såg både det ena och det andra, säger Mark Harbeck.

Det är ingen slump att Biograf Nordstan slagit upp dörrarna för filmsugna besökare just nu. Initiativet är ett samarbete med Göteborgs filmfestival, och går ut på att tre filmer visas gratis i gallerian varje dag.

LÄS MER: Lema Heidarzai hittade sitt namn i Nordstans golv

Blev förvånad: ”En rätt saftig sexscen”

Vid 15.30-tiden på lördagen visades en film som innehöll vissa avklädda scener. Något som Mark inte var beredd på när han och vännen tog en titt i biografen.

– Precis när vi stannar till så sätter det igång en rätt saftig sexscen. Det lär vara över på fem sekunder, tänkte jag, men det bara fortsatte. Flera barnfamiljer gick förbi och de gick ju väldigt bråttom, säger Mark Harbeck.

”Precis när vi stannar till och tittar så sätts det igång en rätt saftig sexscen”, säger Mark Harbeck, som poängterar att han i regel inte har några problem med sådana scener: ”Men det var ju mycket barnfamiljer just där” Bild: Privat
”Precis när vi stannar till och tittar så sätts det igång en rätt saftig sexscen”, säger Mark Harbeck, som poängterar att han i regel inte har några problem med sådana scener: ”Men det var ju mycket barnfamiljer just där” Bild: Privat

Han menar att filmen i sig inte är problematisk, men reagerar på tidpunkten och platsen där den visats.

– Jag har inget emot den sortens film som sådan, men det just barnfamiljer som rör sig mycket där. Man såg barn springa lite i förväg och titta, och föräldrarna reagerade först när de såg filmduken.

LÄS MER: Vi har glömt hur erotisk spänning fungerar

Filmfestivalen: ”Iran och Saudiarabien inga föredömen”

Från Filmfestivalens håll är man förvånad över kritiken – och menar att man inte gör något annorlunda än vad alla biografer i Sverige gör dagligen.

– Man följer samma regler. Sen få man såklart av olika skäl ha åsikter om sexscener i filmer, om man tycker att det är jobbigt att se på. Men det är upp till var och en, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg, och tillägger:

– Det finns ju länder, som Iran och Saudiarabien, där får man inte visa sådana scener. Men det är inga föredömen för Göteborgs filmfestival.

LÄS MER: Filmfestivalens hypnos-bio utan tillstånd – bryter mot lagen

Kunde se sexscenen när draperier stod på glänt

Den aktuella scenen kommer från Park Chan-wooks ”The Handmaiden”, som enligt Filmfestivalens hemsida är ”en erotiskt laddad och mästerligt raffinerad hämndthriller.”

Filmen har 15-årsgräns i Sverige.

I vanliga fall ska salongen vara omsluten av draperier, men vid detta tillfället hade förbipasserande fri sikt in mot skärmen från biografens entré.

LÄS MER: Predikade i Brunnsparken och Nordstan – fyra åtalas

”Vi får se över våra rutiner”

När Holmberg tagit del av videoklippet återkommer han med ytterligare en kommentar.

– Vi får se över våra rutiner och meningen med biografen är inte att folk ska känna obehag, utan att de ska få se fantastisk film, säger Jonas Holmberg.

GP har vid flera tillfällen sökt ansvariga vid Nordstan för en kommentar. De har då hänvisat alla frågor vidare till Filmfestivalen.

LÄS MER: Här är filmfestivalens stora vinnare

LÄS MER: Filmfestivalen: Behöver inget tillstånd för hypnos

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.