Inflöden likt det på bilden från Delsjön, kan göra att isen som ser säker ut kan bli mycket förrädisk. Bild: Charlie Malmgren.
Inflöden likt det på bilden från Delsjön, kan göra att isen som ser säker ut kan bli mycket förrädisk. Bild: Charlie Malmgren.

Expertens isvarning: "Delsjön en dödsfälla"

Minusgraderna har hållit Göteborgsregionen i sitt grepp i ett par dagar och isarna breder ut sig över sjöarna. Men isvolontären Charlie Malmgren höjer ett varningens finger för den som vill undersöka isarna.
– Finns bara en sjö som är relativt säker. Och Delsjön är en dödsfälla i nuläget, säger han.

Solen tittar fram, vinden står still och kvicksilvret håller sig under nollan i termometrarna. Perfekta förutsättningar för en vinterpromenad. Men det lurar faror för den som vill ge sig ut på isen över Göteborgsområdets sjöar. För den är knappast så stabil som den kan se ut.

– Jag gav mig ut på en runda för att kolla in isen. Och det var många människor som promenerade där på isarna, säger isvolontären Charlie Malmgren som varit runt och kollat upp isarna i området.

Farliga strömmar

Enligt honom är bland annat den populära Delsjön en riktig dödsfälla i nuläget.

– De tar vatten från Delsjön just nu för att reglera Rådasjön, vilket gör att det bildas strömmar undertill som försvagar isen, säger Charlie Malmgren.

Helena Wall, kommunikatör vid kretslopp och vatten vid Göteborgs kommun bekräftar att det rinner flöden till och från Delsjön, men att det inte är något ovanligt. Men hon stämmer in i Charlie Malmgrens isvarningar.

– Det gäller att ta det försiktigt och att kollas på våra skyltar för att se var isen är farlig, säger hon.

Men det var inte bara vid Delsjön som isen var tveksam. Enligt Charlie Malmgren vill man helst ha en decimeter tjock så kallad kärnis för att den ska anses vara relativt säker.

– Jag var vid Härlanda tjärn, där var isen bara sju till åtta centimeter tjock. Ändå såg jag personer gå helt oskyddade ute på isen. Jag fick säga till ett par som var där att det var farligt, säger han.

Falsk trygghet

Paret ska ha begett sig ut för att de sett andra människor gå på isen. En av de vanligaste orsakerna till olyckor enligt Charlie Malmgren.

– Just det här att man ser andra får en att tro att isen är säker. Men isen kan vara riktigt ojämn. Och man ska inte vara trygg bara för att man ser långfärdsskridskoåkare. De har en helt annan kunskap om att vara på isarna än vad en lekman har, säger han.

Surtesjön vid Vättlefjäll var egentligen den enda sjön som han kontrollerade som han kunde ge en tumme upp.

– Där var isen över en decimeter. Så det får man väl se som okej, säger han.

Men vad ska man tänka på för att bege sig ut på sjöarna när det frusit på? Jo, man ska vara väl förberedd med utrustning som isdubbar och synliga kläder. Och ligger det snö på isen, då ska man skippa ispromenaden helt.

– Då har man ingen aning om hur isen ser ut, säger Charlie Malmgren.

Lurigt väder

Under lördagen har det enligt vädertjänsten Foreca varit plusgrader på de flesta håll i Göteborgstrakten, vilket i sin tur kan förvärra isarna.

– Men tittar man på söndagen och början av nästa vecka ska temperaturen hålla sig under nollstrecket, eller som varmast mitt på nollan, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

De temperaturerna skulle kunna göra att de isar som håller förblir intakta, men någon större istillväxt är inte att vänta.

– Man kan inte generellt säga att isarna kan växa sig starkare. Utan man får titta på situation till situation, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.