Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ålgräset är en viktig livsmiljö för många fiskarter. Bild: Eduardo Infantes/ST tidningen
Ålgräset är en viktig livsmiljö för många fiskarter. Bild: Eduardo Infantes/ST tidningen

Experten: Olja kan skada under lång tid

Oljeutsläpp för tankarna till nerkletade fåglar som ligger och dör i vattenbrynet. Men det finns fler effekter, som är minst lika allvarliga, men samtidigt mycket svårare att mäta.
– Man vet att olja kan påverka – även i väldigt låga koncentrationer, säger Kjell Larsson, professor emeritus i sjöfartsvetenskap.

Antalet oljeutsläpp årligen i svenska vatten har minskat under de senaste 20 åren. År 2000 detekterades 158 utsläpp i Sverige genom flygövervakning. Motsvarande siffra för 2019 var 17 utsläpp. Till det läggs ett stort mörkertal eftersom många oljeutsläpp aldrig hittas.

Det kan handla om läckage vid till exempel grundstötningar men oftare görs utsläppen av förbipasserande båtar – ibland som en olyckshändelse och ibland med flit.

En tumregel vid oljeutsläpp är att en tredjedel av oljan sjunker till botten, en tredjedel dunstar och den sista tredjedelen löses upp i vattnet, enligt Kjell Larsson, professor emeritus i sjöfartsvetenskap på Linnéuniversitetet.

– Det som blir kvar i vattnet drabbar djur och fåglar. Det är det som allmänheten ser, den här direkta effekten på fåglar och sjöfåglar av olika slag.

Kan ge cancer och skada gener

Men oljan kan ställa till stora problem även om utsläppen är begränsade. Den mest toxiska delen av olja, polycykliska aromatiska kolväten, har många väldokumenterade effekter på vattenlevande djur och växter. Det handlar till exempel om nedsatt reproduktiv förmåga, hämmad tillväxt, genetisk påverkan eller cancer.

Kjell Larsson, professor emeritus i sjöfartsvetenskap. Bild: Kjell Larsson/Linnéuniversitetet
Kjell Larsson, professor emeritus i sjöfartsvetenskap. Bild: Kjell Larsson/Linnéuniversitetet

Enligt Havs- och vattenmyndigheten kan små oljespill i svenska sjöar och hav ha minst lika stor effekt som de större, mer uppmärksammade utsläppen.

– De långsiktiga effekterna är svårbedömda, framför allt i specifika fall. Men man vet att de orsakar skada. Däremot är det väldigt svårt att mäta skadans effekt i naturen och dessutom försöka härleda det till specifika utsläpp, säger Kjell Larsson.

Det finns också fler parametrar än volymen vid oljeutsläpp som påverkar hur allvarliga och skadliga effekterna blir.

– Ofta tänker man bara på volymen men det spelar också stor roll var utsläppet sker. Om det händer i ett känsligt område kan resultatet blir tiotusentals döda sjöfåglar medan samma volym i en annan del av havet blir knappt märkbar.

När oljan driver in till land kan även små utsläpp få stor påverkan under lång tid. Till exempel på det känsliga ålgräset, som brukar beskrivas som havets barnkammare för många fiskarter.

– Om det driver in i en grund vik med dålig vattenomsättning och ålgräs kan det få stor påverkan, säger Kjell Larsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.