Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Expert: Väldigt extrem miljö kring föreningen

Journalisten Magnus Sandelin är en av dem som gjort Uppdrag gransknings inslag om organisationen Sveriges förenade muslimer (SFM). Han menar att det inom SFM finns en stor tolerans inför extrema åsikter.

Som GP har skrivit tidigare, kommer Göteborgs stad inte att hyra ut sina lokaler till SFM inför helgens konferens eftersom det pågår en Säpo-utredning mot föreningen. Enligt journalisten Magnus Sandelin som tidigare har granskat extremism och svenska jihadister, är det inte bara SFM:s anlitade talare som utgör ett problem. Minst lika försvårande är det sociala nätverk inom vilket organisationen verkar.

– Det finns en miljö kring den här föreningen som är väldigt extrem. Flera av dem som åkt till Syrien har funnits i den här miljön och besökt konferenser. Det finns en sorts grogrund för extrema åsikter, säger han.

LÄS OCKSÅ: Säpo-utredning mot Sveriges Förenade Muslimer

Även om SFM varken stödjer jihad eller terrororganisationer i officiella uttalanden, har man tidigare visat sig desto villigare att bjuda in extrema föreläsare.

– De har anlitat personer som uttrycker sympatier med IS, al-Quaida och som romantiserar utförandet av jihad. Därmed inte sagt att SFM som organisation sympatiserar med den här typen av åsikter, men det finns en acceptans för människor med de här åsikterna, säger Magnus Sandelin.

Trots de upprepade granskningar som gjorts av SFM:s verksamhet, har föreningen enligt Magnus Sandelin inte mjuknat i sina val av föreläsare.

– Vad jag förstår hör föreläsarna som är inbjudna nu fortfarande till en väldigt radikal miljö. Samtidigt är det här inga radikala föreläsare ur deras perspektiv, säger han.

LÄS OCKSÅ: Förening anklagar kommunen för islamofobi

Före Sveriges förenade muslimer (SFM), fanns föreningen Tuff (Troende unga framtida förebilder) som hade motsvarande ideologisk inriktning. Föreningen gjorde sig känd för att ha bjudit in Bilal Philips från Jamaica – en föreläsare som hävdar att homosexualitet ska straffas med döden.

– Den gången försvarade Tuff benhårt att de bjudit in honom. För dem var det inte kontroversiellt, säger Magnus Sandelin.

De namn som SFM har bjudit in den här gången är inte öppet våldsbejakande enligt Magnus Sandelin.

– Det finns andra, mer öppet våldsbejakande predikanter, som har ikonstatus. Ta Anwar al-Awlaki till exempel, som är död sen några år tillbaka och hörde till al-Quaidagrenen. Den här föreningen sprider inte den typen av föreläsningar, däremot finns det bland personer som rör sig i den här föreningen många som lyssnar på sådana här föreläsningar, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.